Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
25
Feb

Zdravo laneno ulje

Formula snažnog imuniteta glasi - kad god možete uzimajte omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline

Pogrešno je mišljenje da su masti neprijatelji zdravlja, jer one su nužne i za vitkost i za zdravlje. Važno je u kojem obliku ih unosimo. Među zdravim mastima su važne omega 3 i omega 6 masne kiseline. Važno ih je unositi hranom ili eventualno dodacima ishrane. Te kiseline učestvuju u izgradnji ćelijskih membrana i hormona.

Najbolji izvor omega 3

Najzastupljenija među omega 6 amino-kiselinama jeste linoleinska kiselina, a ima je puno u suncokretovom ulju, nešto manje u voću, povrću i žitaricama. Najbolji izvor omega 3 su laneno ulje i plava riba. Laneno ulje kod nas se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Kod kupovine važno je paziti na kvalitet, jer ga svetlost i kiseonik lako mogu uništiti. Zato laneno ulje treba držati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim bocama. Uvek ga treba držati u frižideru i koristiti za hladna jela, nikad za kuvanje, jer visoka temperatura uništava omega kiseline.

Lekovito ulje

Mršavljenje: omega 3 i omega 6 pomažu u redukciji telesne masti.

Bolesti srca i krvnih sudova: omega 3 smanjuju holesterol, trigliceride i ublažavaju aritmiju srca, pa služe za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.

Karcinomi: istraživanja su pokazala da omega kiseline mogu selektivno da uništavaju ćelije raka na tkivima u laboratoriji, bez uništavanja zdravih ćelija. Veruje se da bi u budućnosti visoke doze omega 3 mogle služiti za usporavanje ili zaustavljanje rasta tumora, a zdravim ljudima hrana bogata omega kiselinama savetuje se kao prevencija raka.

Artritis: kod dve trećine pacijenata koji su uzimali omegu kao svakodnevni dodatak ishrani zapažen je značajan napredak, pa više nisu morali da uzimaju lekove na bazi steroida, a kod ostalih 20 odsto omogućeno je smanjenje lekova protiv artritisa.

Problemi sa kožom: psorijaza, akne, ekcem, suva koža, alergije i druga stanja kože u velikoj su meri povezana s nedostatkom omega kiselina.

Stres: omega 3 masne kiseline su preteča prostaglanida, koji regulišu imunitet i odgovorni su za fiziološki odgovor tela na stres.

Korisno i zdravo

  • Pomaže u zaštiti tela od upala
  • Sprečava zadržavanje vode u telu.
  • Jača imunitet.
  • Skraćuje vreme oporavka mišića nakon velikih napora.
  • Pomaže u lečenju uganuća, iščašenja, podliva i masnica.
  • Ubrzava metabolizam tako što stimulišu tzv. smeđe masne ćelije i olakšava gubitak telesne masti.
  • Sadrži lignan, antioksidant koji sprečava apsorpciju holesterola iz masne hrane i koristi se u prevenciji i lečenju raka dojke, debelog creva i prostate

Stil magazin

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara