Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
27
Sept

Vesti LB

Jojoba štiti od opekotina

Ulje koje se dobija iz semenki jojobe ima brojna lekovita svijstva, a rezultat nedavnih studija otkrili su da ovaj preparat ima jedno korisno svojstvo – efikasno štiti od opekotina uzrokovanih preteranim izlaganjem suncu. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B i E, ova biljka hidrira kožu, sprečava pokjavu akni i bora dok jod iz jojobe uništava bakterije i gljivice.

Zova ublažava astmu

Lekoviti delovi ove biljke bogati su vitaminima, gvožđem, natrijumom, kalijumom i mineralom selenom kojeg u prirodi ima veoma malo, ali je značajan za otpornost organizma. Čaj od cvetova zove preporučuje se kao pomoćno sredstvo u terapiji astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje, rastvara šlajm, pomaže iskašljavanje i poboljšava sposobnost filtriranja bronhija.

Priprema

Latice osušene zove potope se u vrelu vodu i stoje 15 min, procedi se , a preporuka je da se piju tri šolje sveže pripremljenog napitka dnevno. Zova cveta u maju ili junu, kada se beru cele cvasti suše se u senci ili na suncu pokrrivene hartijom, potom se proseju kroz sito i čuvaju u sanducima obloženim papirom zaštićene od vlage.

Zovine bobice beru se krajem leta, kada potpuno sazru i takođe sadrže supstance koje blagotvorno deluju na disajne puteve. Važno je znati da su u sirovom stanju otrovne, ali gube toksičnost kada se izlože visokoj temperaturi pa se od njih priprema ukusan sirup, kompot ili džem.

List maline olakšava trudničke tegobe

Svakodnevno konzumiranje dve do tri šolje čaja od listova maline, u koji se dodaje manja količina listova matičnjaka, otklanja mučninu i povraćanje u trudnoći i smanjuje rizik od pobačaja tvrde fitoterapeuti.Preporučuje se da se napitak uzima od trećeg meseca graviditeta, ali i nakon porodjaja sa dodatkom hajdučke trave i virka, da bi se regenerisalo tkivo materice, povratio prirodni tonus ovog organa, dok se radi stimulisanja lučenja mleka u čaj stavlja malo morača. Inače u trudnoći se ne preporučuje uzimanje nekih biljaka koje mogu izazvati kontrakcije materice i uzrokovati pobačaj kao što su

  • Ruzmarin
  • Pelin
  • Žalfija
  • Kleka
  • Majčina dušica
  • Bosiljak
  • Iđirot
  • Ruse
  • Anis

Šafran – prirodni antidepresiv

Sastojci šafrana ublažavaju depresiju i anksioznost, ova biljka deluje jednako kao sintetički lekovi protiv te psihičke bolesti. Studija u kojoj je učestvovalo 100 žena pokazalo se da su kod 75% ispitanica koje su uzimale kapsule sa ekstratom šafrana simptomi pout depresije i promene raspoloženja smanile za 50% Šafran pored vitamina B2, beta karotena i eteričnog ulja sadrži i hormon sreće serotonin koji popravlja raspoloženje. Za kilogram šafrana potrebno je oko 50.000 cvetova, pa ne čudi što je to najskuplji začin na Svetu.

Ovas štiti od malignih oboljenja

Ovas je bogat fitonutrijentima, medju kojima su i oni koji imaju antikacerogena svojstva

Fitoestrogeni iz ovsa smanjuju rizik od nastanka malignih oboljenja izazvanih promenama na nivou hormona. Redovno konzumiranje ove žitarice, može da spreči rak prostate, endometrijuma i jajnika. Pored toga ovas blagotvorno deluje na organe za varenje, jer štiti sluznicu i ublažava bol u želucu.

Pčelinji otrov uništava HIV

Pčelinji otrov sadrži toksin koji „buši“ rupe u omotaču ćelija HIV-a, a i drugih virusa i tako ih uništava. Ispostavilo se da melitin efikasno uništava i ćelije malignih tumora. Naučnici veruju da će daljim istraživanjem uspeti da stvore vaginalni gel napravljen od pčelinjeg otrova koje će pomoći da se zaustavi prenošenje side. Gel bi bio idealno rešenje za parove od kojih je jedan HIV pozitivan, jer melitin ne napada zdrave ćelije. Samim tim, teoretski je moguće da se intravenskim putem krv obolele osobe očisti od HIV-a, kao i da parovi imaju zdravo dete iako je jedan od roditelja zaražen virusom.

Surutka regeneriše jetru

Surutka je korisna za jetru jer je bogata amino-kiselinama koje obnavljaju njene ćelije. Ovaj nus proizvod sira sadrži korisne minerale i proteine a oni ujedno štite organizam i sprečavaju mnoge bolesti.Jetra je jedini oprgan koji ima sposobnost regeneracije, i zadužena je za brojne procese u ljudskom organizmu, a poremećaj njene funkcije dovodi do mnogih oboljenja. Tokom terapije lekovima, jetra između ostalog odgovorna je za eliminisanje toksina, biva opterećena hemijskim supstancama, pa lekari preporučuju uzimanje surutke, kako bi ovaj organ mogao pravilno da funkcioniše. Ako hoćete malo i liniju da doterate tu je opet surutka, jer pospešuje sagorevanje masti.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara