Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
21
Sept

Selen

Gotovo svakodnevno unosimo selen, koristeći ga u ushrani, a čiji sastojci štite organizam od razornog dejstva slobodnoh radikala. Pitate se verovatno koja je to biljka ? Vrlo je jednostavno beli luk je jedan od najbogatijih prirodnih izvora selena.

Selen

Selen je mikroelement neophodan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, a vremenom se troši i mora se unositi balansiranom ishranom. Selen je inače jedan od najjačih antioksidanata, uz vitamine C i E i beta-karoten, borac je protiv slobodnih radikala koji učestvuju u razvoju bolesti srca, pluća i raka, pa igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.Isto tako selen čuva imunitet, pospešuje rad pankreasa i značajno usporava sušenje i starenje tkiva, zatim čuva kožu i čini je elastičnijom, pa tako i otpornijom na spoljne uticaje i starenje. Jedna vrlo zanimljiva vest da selen povoljno deluje na žene u menopauzi jer ublažava valunge i poboljšava opšte stanje. A, pre izvesnog vremena počela sam uz savete moje mame da i ja koristim selen , koji sam čak i posadila. Lišće selena uzimam dva puta u toku nedelje, potrebno ga je samo dobro i polako žvakati. A, što se tiče nama jačeg pola, selen se koncentriše u testisima i igra značajnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida.

Manjak selena

Nedostatak selena može da izazove komplikacije usled pada imuniteta, poremećajem rada štitne žlezde i slabosti mišića. Nedostatak selena je nemoguć ako se osoba pravilno hrani, odnosno ukoliko konzumira raznoliko sveže voće i povrće.Najpoznatiji antiseptik je beli luk, univerzalan je izvor zdravlja, a, svaki čen sadrži hemijske supstance koje čiste creva od bakterija, snižava nivo masnoće u krvi, sprečava nastanak tromboze i niza kardiovaskularnih oboljenja.

Gde sve ima selena?

Selena ima u špargli, crnom luku, klicama i mekinjama, brokoliju i biljci noni. Ovi proizvodi mogu da se pronađu u prodavnicama zdrave hrane, pristupačniji i jeftiniji izvori selena jesu paradajz, smokva, spanać, boranija, susam, jezgrasti plodovi, seme suncokreta, ren i ljuta paprika.

Moćna kombinacija

Ukoliko se selen uzima sa vitaminom E, efekat za zdravlje biće mnogo jači. Vitamin E je veoma moćan zaštitmik organizma, koji učestvuje u ćelijskom metabolizmu i štiti srce. Udružen sa selenom on doslovce blokira slobodne radikale i štiti organizam od UV zračenja i radioaktivnosti slabijeg inteziteta.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara