Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Apr

Rešite se žutih zuba!

Pravila higijene usne duplje nalažu pranje zuba posle svakog obroka, ali zbog njenog konzumiranja u prilikama i situacijama kada to nije moguće, događa se da četkicu za zube koristimo samo posle buđenja i pre spavanja.

Međutim, određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravim i belim.

1. Pijte čaj

Crni i zeleni čaj sadrže polifenole, antioksidante čija je vrednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa. Ove vrste čajeva će takođe ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga izazivaju.

2. Izbegavajte ugljene hidrate u međuobrocima

Kesica čipsa može da šteti zubima podjednako kao i parče kolača. Svi ugljeni hidrati se razlažu u jednostavne šećere koji se pak pretvaraju u bakterije zaslužne za nastajanje karijesa. Obzirom da se transformišu u lepljivu masu, uvlače se između zuba izazivajući tako nastanak zubnih bolesti. Ugljene hidrate jedite isključivo u vreme obroka, odnosno s većom količinom hrane, kada se proizvodi više pljuvačke zadužene za "pranje" usne duplje.

3. Pijte na slamku

Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrže citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu gleđ. Ukoliko pijete sa slamkom napitak ćete uneti u zadnji deo grla, zbog čega će biti u minimalnom dodiru sa zubima.

4. Povećajte unos vitamina C

Vitamin C jedan je od "najsvestranijih" vitamina koji između ostalog održava zdravlje zubnog mesa, odnosno desni. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna narandža npr. sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti desni od onih koji redovno konzumiraju namirnice koje sadrže ovaj nezamenljivi vitamin.

5. Unosite barem 800 miligrama kalcijuma dnevno

Čak 99 posto unesenog kalcijuma u telo otpada na zube i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcijuma dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcijum pomaže da zubnu kost održi čvrstom, a upravo ona drži zube na mestu. Preporučena količina kalcijuma za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te starosne granice,

S media

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara