Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
6
Dec

Pčelinji Proizvodi

Najpoznatiji i najrasprostranjeniji pčelinji prizvod jeste med. Njegova lekovitost odavno je poznata, a koristi se u medicini, industriji i svakodnevnoj ishrani. Postoji čitav niz pčelinjih proizvoda koji imaju izuzetno lekovito dejstvo, ali se za razliku od meda koriste manje kao hrana a više kao lek. Među njih spadaju polen, propolis, matični mleč, pčelinji otrov, pčelinji vosak.

Polen-prah koji leči

Cvetni prah u drevnim vremenima koristio se kao eliksir mladosti. Sadrži više od 50 enzima i preko 100 drugih važnih supstanci, a smatra se da postoji mnogo sastojaka koji još nisu otkriveni. U sastav polena jeste prisustvo belančevina, masti, mineralnih materija, ugljenih hidrata, aminokiselina, fermenata, eteričnih ulja i vitamina. Odlične rezultate daje u lečenju malokrvnosti, preranog starenja, arterijske hipertenzije, arteroskleroze, cerebralne skleroze, probavnih smetnji, a preporučuje se i onima koji su bili izloženi rengenskom zračenju ili su lečeni velikim dozama antibiotika.Kvalitet polena, kao i meda, zavisi od vrste biljaka iz kojih su pčele uzimale sok, čistoće terena i načina prerade.

Propolis-najbolji prirodni antibiotik

Propolis je pčelinji proizvod smolaste strukture i jedan od najsnažnijih antibiotika. Osim toga ima veoma snažno antivirusno, biostimulativno i anestetičko dejstvo. Što znači da je propolis izuzetno preventivno sredstvo u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Najčešće se upotrbljava u vidu rasvora propolisa u alkoholu ili etru i u obliku kapi ili kreme. Koristi se i za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Matični mleč

Matični mleč ima široku primenu u humanoj medicini jer je bogat vitaminima, hormonima i aminokiselinama. Najčešće se primenjuje u kombinaciji sa medom kao kompaktna mešavina. Mleč jača organizam, deluje antimikrobno i protiv radijacije, jača imunitet i stimuliše metabolizam, normalizuje krvni pritisak, popravlja stanje krvnih sudova i drugih organa, ubrzava zarastanje rana i preloma kostiju. Njegova prmena preporučuje se i nakon nekih hiruških intervencija, porođaja sa obilnim krvarenjem, kao i u slučaju anemije.

Pčelinji otrov

Ovo je proizvod pčela koji se najmanje koristi danas. Pčelinji otrov se nalazi u žaoci pčele i ona ga ispušta samo kada joj preti opasnost. Dokazano je da dirktan ubod pčele ima izuzetno lekovito dejstvo u slučaju reume, ali osobe koje su alergične na ubod treba da izbegavaju primenu ove metode.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara