Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
13
Jan

Napitci za vitalnost

Čajevi i sokovi od lekovitog bilja, povrća, voća i žitarica, koje možete napraviti i sami, obezbediće vam dovoljno vitamina, mineralnih soli i drugih korisnih materija, a uz to će vam i ojačati zdravlje.

Ljudsko telo

Ljudsko telo se sastoji od oko 70% vode u kojoj se odvija najveći broj hemijskih procesa i stoga je veoma važno koliko i kakve tečnosti svakodnevno unosimo u organizam. Nažalost, u današnje vreme veliki broj ljudi rado konzumira napitke koji, ne samo što nisu korisni, već remete normalan rad organizma, povećavaju telesnu težinu i izazivaju zdravstvene tegobe. Na samom vrhu crne liste štetnih i nezdravih pića su alkohol i crna kafa, ukoliko se konzumiraju u većim količinama, izazivaju zavisnost, a odmah iza njih su gazirani sokovi, kao i oni sa šećerom i dodacima kao što su konzervansi i veštačke boje. Prirodni napici na bazi lekovitog bilja, povrća, voća i žitarica, koje sami možete da napravite, obezbediće organizmu vitamine, minerale i druge korisne materije.Ovi napici štite organizam od bolesti, pomažu u održavanju normalne telesne mase i snabdevaju telo neophodnom snagom i energijom.

Biljni čajevi

Čajevi od svežeg ili sušenog bilja od davnina se koriste kao lek, ali i za osveženje i uspostavljnje fiziološke ravnoteže. Ova svojstva biljnih napitaka bila su predmet raznih ispitivanja i naučnih studija, čiji su rezultati potvrdili lekovitost mnogih trava, koju danas priznaje i zvanična medicina.

Sokovi od voća i povrća

Napici od voća i povrća odlično su osveženje , a pri tom su prava bomba vitamina i minerala. Čiste krvne sudove jačaju i podmlađuju organizam, normalizuju ph vrednost krvi, otklanjaju umor, poboljšavaju rad jetre, bubrega i drugih probavnih organa. Da bi se u potpunosti iskoristile sve blagodeti ovih napitaka važno je da se prave od zdravih plodova, po mogućstvu organski gajenih i da se piju nakon ceđenja. Sok od grejpfruta, na primer sprečava nastajanje artritisa i artroze, napitak od šargarepe ublađava očne infekcije, a pomešan sa cveklom i crnom rotkvom leči malokrvnost. Sok od kupusa ublažava želudačne tegobe i oboljenja dvanaestopalačnog creva, dok ceđeni limun jača imunitet.

Hranljivi napici od žitarica

Žitarice-pšenica, raž, ovas, cikorija, soja, kao i mnoge druge, izuzetno su hranljive i lekovite. Napici spravljeni od njih mogu da posluže kao zamena za obrok jer obiluju belančevinama, složenim ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima, fitoestrogenima... Naročito se preporučuju rekonvalescentima nakon hiruških intervencija ili bolesnicima koji se oporavljaju od neke teške bolesti, kao i osobama koje žele da povećaju ili smanje telesnu težinu.

Kombuha

Ova lekovita čajna gljiva poznata je u Kini već dve hiljade godina, a ukusni i zdravi napitak koji se dobija njenom fermentacijom u poslednje vreme izuzetno je cenjen i u Evropi. Kombuha ima snažno lekovito dejstvo čisti krvne sudove, jača imunitet, štiti od malignih oboljenja, poboljšava cirkulaciju krvi, snižava krvni pritisak, potpomaže detoksikaciju organizma, normalizuje crevnu floru, ubrzava oporavak nakon bolesti i operacija. Iz svog ličnog iskustva kombuhu koristim ja i moja porodica, i preporučujem je svima. Meni je dosta pomogla posle operacije. Kada je otvorite mora da se popije u roku dan-dva. Leti je pijte mesto soka, držite je u frižideru. Sa kombuhom će te biti zdravi i lepi. Može da se kupi u dobro snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara