Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
19
Apr

Napitci za punjenje baterija

Umor, iscrpljenost, pospanost i bezvoljnost mogu biti posledica prelaska iz zime u proleće, a ove tegobe najbolje se otklanjaju čajevima i sokovima od koprive, šipurka, celera, pomorandže, zobi, maslačka i paradajza.

Pad koncentracije, nedostatak energije, umor bezvoljnost...često su uzroci smene godišnjih doba, a naročito zime i proleća. Iako nam neće ozbiljno narušiti zdravlje, ove tegobe često utiču na raspoloženje i otežavaju nam da normalno funkcionišemo. Često i sama osetim ove uzroke, pa jednostavno kažem „ e, danas ne mogu da funkconišem normalno, sve me boli”. Posledica disbalansa između hormona koji se pojačano luče zbog promene vremenskih uslova, može se sprečiti usvajanjem zdravih životnih navika i konzumiranjem napitaka koji su gore navedeni.

Celer

Celer je jedna od najboljih sredstava protiv tegoba izazvane smenom godišnjih doba, biljka deluje umirujuće na nervni sistem, podstiče rad žlezda, poboljšava apetit i krvnu sliku, povoljno utiče na koncentraciju.

Sitno iseckati šaku celerovog korena, staviti u lonac i preliti litrom vode. Kuvati 10-15 minuta, procediti i piti 2-3 šolje napitka dnevno.

Šipurak

Preparati od šipka otklanjaju umor, malaksalost i bezvoljnost. Šipak je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, a sadrži i veliku količinu vitamina A, B i K. Osim ploda, jestivi su i listovi i latice šipka od kojih može da se napravi lagani čaj, posebno preporučljiv za eliminaciju otrovnih sastojaka putem mokraćnog sistema.

Kašiku listova i latica preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, procediti, zasladiti po želji i popiti napitak.

Kopriva

Najbolje je uzimati svež sok od koprive jer će se na taj način iskoristiti najviše lekovitih sastojaka ove biljke. Osim što poboljšava psihofizičko stanje, ovaj napitak pospešuje detoksikaciju.

Usitnjene listove staviti u hladnu vodu i ostaviti da odstoje 12 sati. Procediti i piti po čašu soka zaslađenog medom ujutru i popodne.

Pomorandža

Osećaj slabosti u proleće može da bude i posledica nedostatka C, a odlično sredstvo za vraćanje energije jeste i čaša svežeg soka od pomorandže u koju je dodata kafena kašičica meda. Ovaj kiselkasti ukus probudiće organizam za tili čas.

Zob

Čaj od zobi jedan je od najefikasnijih biljnih lekova protiv prolećnih tegoba. Pored toga što sprečava malaksalost, ovaj napitak poboljšava imunitet.

Kašiku zobi kratko kuvati u 3 dl vode, kada se ohladi čaj procediti i piti tokom dana.

Jagorčevina

Čaj od jargočevine, breze i koprive vraća energiju i poboljšava raspoloženje.

Iseckati i izmešati po kašičicu jagorčevine, svežeg lista breze i svežeg lista koprive. Pripremljenu mešavinu preliti sa 2 dl kjlučale vod, procediti posle minut-dva, i piti u malim gutljajima tri puta na dan.

Maslačak

U borbi protiv malaksalosti i bezvoljnosti, preporučuje se čaj od maslačka.

Kašičicu sušenih listova biljke preliti sa 2 dl kjlučale vode. Posudu poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min, pa procediti, po želji zasladiti medom.

Zeleni čaj sa agrumima

Zeleni čaj, poznat je po svojim antioksidantnim svojstvima, pomaže u jačanju koncentracije, a u kombinaciji sa limunom, narandžom i grejpfrutom vraća energiju i osvežava organizam.

Šest filter kesica zelenog čaja staviti u lonac i preliti sa 1,2 l ključale vode. Nakon 5 minuta izvaditi kesice i dodati sok od 4 narandže i 4 grejpfruta i promešati.

Šargarepa i jabuka

Šargarepa daje energiju, otklanja umor, a u kombinaciji sa jabukom deluje kao snažan antioksidant i čistač organizma.

U sokovniku pripremiti po 1 dl soka od šargarepe i jebuke, tako isceđenom soku dadati sok od narandže.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara