Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
17
Jan

Namirnice koje čuvaju zdravlje

Gotovo svi znaju da su visoke masnoće u krvi, a naročito holesterol pogubni za čovekovo zdravlje. Posebno loše utuču na srce i krvne sudove. Imajući na umu da su ovi ptetni faktori proizvod loše ishrane, Američka asocijacija za srce napravila je listu poželjnih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Spisak je malo poduži, tako da svako može izdvojiti ono što voli.

Paradajz

Najviše uništava loš holesterol, brani kardiovaskularni sistem i tako podstiče normalan rad srca. Paradajz sadrži niz efikasnih biohemijskih elemenata, od kojih se posebno izdvaja likopen, zahvljujući kojem ova namirnica ima crvenu boju.

Pasulj i boranija

Porcija boranije dnevno snižava holesterol za petinu u roku od tri nedelje, i to zahvaljujući vlaknima koja ograničavaju apsorpciju masti i blagotvorno deluju na creva. Pasučj takođe snižava holesterol i reguluše krvni pritisak.

Brokoli

Veoma su delotvorni u snižavanju holesterola i šećera u krvi, pretstavlja pravu riznicu antioksidanasa, među kojima je najvađniji kvercetin, glutation, beta-karoten, vitamin C, lutein, glukarat.

Beli luk

Poželjan u jelovniku jer sadrži supstance na bazi simpora koje imaju antibiotsko dejstvo, šire krvne sudove i sprečavaju zgrušavanje krvi. U kombinaciji sa kalijumom, selenom i vitaminom A i C, ovi sastojci jačaju odbrambeni sistem organizma. Redovno konzumiranje belog luka snižava krvni pritisak i holesterol, sprečava aterosklerozu, a takođe štiti i creva od tumora.

Orasi

Snižavaju holesterol i sprečavaju pojavu srčanih oboljenja, ali samo ukuoliko se uzimaju svskodnevno, i to koliko može da stane u sopstvenu šaku. Orasi su izuzetno delotvorni jer sadrže veoma mnogo vitamina iz B grupe, a posebno B9, odnosno folne kiseline, koja sprečava taloženje masti u ćelijama. Orasi sadrže i esencijalne masne kiseline, koja obezbeđuje elastičnost krvnih sudova i razređuje krv.Visok sadržaj cinka i bakra sa vitaminom E spada u red najefikasnijih antioksidanasa.Od koštunjavog voća tu spadaju još lešnici, bademi i pistaći koji takođe imaju jako dejstvo u snižavanju holesterola, sprečavaju naslage masnih ćelija, regulišu krvni pritisak...

Znamo da limun sadrži mnogo kalijuma esencijalnih ulja koja snižavaju holesterol, kao i limunsku kiselinu koja ima dezinfikciono sredstvo, mnogo vitamina C koji neutrališe slobodne radikale i podstiče cirkulaciju.

Zeleni čaj vraća holesterol u granice normale, čisti organizam, dobar je antioksidans.Grožđe snižava holesterol, uklanja masne naslage, štiti organizam od slobodnih radikala,a zbog obilja antioksidanasa grožđe je delotvorno protiv bakterija, virusa, upala i alergija.Takođe je dobro uzimati grožđe protiv loše cirkulacije. Bogat je vitaminima A, B i C kao i raznim mineralima.

U namirnice koje čuvaju zdravlje spadaju još morski plodovi, kukuruz, soja, ovsene pahuljice, pa i crno vino koje uspešno snižava holesterol, a pomaže i u prevenciji bolesti srca. Preporučena dnevna doza je jedna-dve čase dnevno.

Život plus

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara