Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Sept

Mononuklleoza - bolest poljupca

Terapija ove bolesti je simptomatska, što znači da se medikamentima leče njene posledice. Upotrebom lekovitog bilja mogu se ublažiti tegobe i sprečiti komplikacije. Mononukleoza ili bolest poljubca zarazno je virusno oboljenje, čiji su simptomi povišena telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi i upala grla. Ciljna grupa su adolescenti i mlađi odrasli ljudi, ali se javlja i kod dece. Prenosi se kapljično, ali i sa korišćenjem istog pribora za higijenu, kao i prljavim rukama. Javlja se tokom leta, a inkubacija traje četiri do osam nedelja, nakon čega se javljaju prvi simptomi-malaksalost, gubitak apetita i povišena temperatura. Ako se sa ovim virusom zaraze odrasli ljudi, kod dece to često prođe da se i ne primeti, ali kod odraslih, u većini slučajeva javlja se otok lica, a teška upala grla najčšći je razlog da se potraži pomoć lekara.

Nema leka apoteka

U većini slučajeva bolest prolazi sama od sebe upala grla nakon nedelju dana, povišena temperatura za dve nedelje, dok će otok limfnih čvorova proći za tri nedelje. Međutim malaksalost i bezvoljnost mogu potrajati i nekoliko meseci, pa se bolesnicima preporučuje mirovanje i uzimanje većih količina tečnosti, kako bi se organizam što uspešnije izborio sa virusnom infekcijom. Iako tradicionalana medicina nema leka za ovu zaraznu bolest, upotrebom lekovitog bilja mogu se ublažiti tegobe i sprečiti komplikacije.

Jačanje imuniteta

Poznato je blagotvorno dejstvo kineske biljke astragalus, čiji koren sadrži moćne supstance koje veoma efikasno suzbijaju razne infekcije, a korisne su i u terapiji kancera. Astragalus budi odbrambene mehanizme u telu, čineći ga izdžljivim i jačim. Ova biljka se može pronaći i kod nas, a konzumira se u obliku tinktura, macerata i čaja. Domaća biljka sa sličnim dejstvom jeste kopriva, koja je univerzalno sredstvo za jačanje imuniteta, pogodno za svakodnevnu upotrebu. Koprivu mogu da koriste i deca.

Biljke koje suzbijaju mononukleozu

Odavno je poznato da pojeine lekovite trave imaju izuzetno snažno antivirusno dejstvo, a zajedno sa biljkama koje jačaju imunitet-dobitna su kombinacija za lečenje mononukleoze. To su pre svih – ehinacea, grčka detelina i divizma, šipak. Malo je poznato da su zob i ječam super žitarice koje sadrže antioksidante i antimikrobne supstance. Kaša i musli od ovih žitarica stvoriće neprobojan štit za organizam, koji se može dodatno pojačati crnim čajem.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara