Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
25
Feb

Lekovite biljne masti

Bilje je najstarija sirovina za proizvodnju lekova. Osim čajeva, melema, napitaka, od lekovitih travki, mogu da se spravljaju i podjenako delotvorne masti, koje leče kožna oboljenja. Kao podloga za njihovo pripremanje koristi se svinjska mast i lanolin (materija koja se dobija iz ovčije vune), koji je pogodniji za ovu namenu, jer se dobro apsorbuje preko kože, ne nadražuje sluzokožu, a osim toga, otporan je i na spoljne uticaje.

Neven

Koristi se za lečenje rana, opekotina, promrzlina, gljivičnih oboljenja stopala, pa čak i zloćudnih pojava na koži.

Zagrejati 500 gr svinjske masti, a zatim dodati dve šake iseckanog nevena-cvet, list, stabljika i pustiti da proključa. Skloniti, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana masu podgrejati, procediti kroz platno i sipati u čiste posude.

Koren čička

Čičkova mast nanosi se na opekotine, a primenjuje se i u lečenju čireva, rana i lišajeva.Koren se dobro opere i isecka na komadiće, tako da se što više istisne što više soka. Sok se sipa u čistu nesoljenu svinjsku mast, čija količina zavisi od toga koliko je soka isceđeno, jer njihovim mešanjem treba da se dobije gusta kašasta masa. Pripremljenu mast sipati u porcelansku posudu (nikako u metalnu), dobro je zatvoriti i čuvati u frižideru.

Divlji kesten

Mast pripremljena na bazi lanolina i ekstrata divljeg kestena, koristi se za ublažavanje tegoba izazvanih proširenim venama.

Pomešati 20 gr ekstrakta divljeg kestena sa 60 gr lanolina. Nanet na obolelo mesto i uviti ga zavojem.

Mast za lečenje hemoroida

Ekstrat lišća i kore leske, hajdučka trava i pupoljci crne topole koriste se za spravljenje masti protiv hemoroida. Pomešati 10 gr ekstrakta od lišća i kore leske, 10 gr lanolina i 25 gr masti od pupoljaka crne topole. Ovom mašću mazati hemoroide više puta dnevno. U 90 gr nesoljene svinjske masti dodati 15 gr cveta hajdučke trave i ostaviti da provri. Skloniti sa vatre, a nakon dvanaest sati otopiti mast, procediti je i sipati u pripremljene posude.

Mast protiv crvenila na koži

Mast na bazi bokvice, koprive i svinjske masti ublažava crvenilo na koži. Pomešati po jednu veliku kašiku iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 gr rastopljene neslane svinjske masti. Sve ovo kuvati na pari dok se ne stvori kaša.

Bolna mesta namazati, staviti gazu i zamotati zavojem, Držati oko dva sata, a nakon toga isprati mlakim čajem od kamilice.Tako spravljena lekovita mast nanosi se na upaljenu kožu šest dana, više puta dnevno.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara