Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Jun

LB Info

Da li ste znali?

Lubenica-moćan antioksidant

Brojna naučna istraživanja dokazala su, da je lubenica zbog svog velikog sadržaja vitamina C i beta karotena izuzetno delotvorna u prevenciji srca i brojnih hroničnih upalnih stanja. Lubenica je izvor vitamina B grupe odgovornih za metaboličke procese i proizvodnju telesne energije, a poseduje visok nivo vitamina B6, koji utiče na poboljšanje mentalne sposobnosti, ublažava stes i napetost. Pored navedenog sadrži i gvožđe u istoj količini kao i španać, te je preventiva anemije. Osim što osvežava i pozitivno deluje na zdravlje, naučnici su otkrili da lubebenica podstiče libido, jer sadrži fitohemikaliju citrulin, koja se u organizmu pretvara u aminokiselinu arginin i pozitivno deluje na srce, cirkulaciju i imunološki sistem, ali i širi krvne sudove, poput lekova za impotenciju. Najveća količina citrulina nalazi se u kori lubenice - koju ljudi ne jedu, naučnici iz teksaškog Centra za usavršavanje povrča pokušavaju da proizvedu lubenicu sa večom koncentracijom citrulina u jestivom delu lubenice.

Da zadovoljite dnevne potrebe vitmina C dovoljno je pojesti 500gr lubenice.

Ishranom do preplanulog tena

LubenicaZbog oštečenja ozonskog omotača, sunčevi zraci postaju sve opasniji za našu kožu. Istraživanja su pokazala da se preplanulost može pojačati prirodnim putem. Na intezitet tamnjenja kože utiče svakodnevni jelovnik, odnosno namirnice koje su bogate karotinoidima kao što su šargarepa i paradajz. Ovi produkti prirode pomažu da se uz manje sunčanje dobije preplanula boja, kao i da ona duže traje. Ukoliko ste izgoreli na suncu, od velike pomoći mogu biti oblozi od hladnog crnog čaja, a blagotvorno deluje i sok od aloje, koji se nanosi na upaljene delove kože.

Evo još par saveta

Istraživanja su pokazala da vitamin B3, koji se nalazi u pasulju može da zaštiti mozak od Alchajmerove bolesti.

Borovnica kao i druge namirnice koje obiluju fitohemikalijama, mogu da uspore gubitak pamćenja u starosti. Smatra se da je to zbog visokog sadržaja flvonoida.

Avokado, i njegovo konzumiranje samo jednog ploda nedeljno uravnotežuje lučenje ženskih hormona, reguliše telesnu težinu u trudnoći i smanjuje rizik od raka grlića materice. Interesantno je to da je potrebno tačno devet meseci da avokado sazri od cveta do zrelog ploda.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara