Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
31
Avg

Kako i zašto koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bilo mnogo više od obične hrane za ljude sa područja Mediterana. Za njih je maslinovo ulje i lek, izvor bogatstva i moći. Drvo masline bilo je, a i danas je drvo mira. Postoje verovanja da korišćenje maslinovog ulja daje snagu i mladost, u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu mešano je sa travčicama i cvetovima, pa je korišćeno i za lečenje, i za ulepšavanje.

Lekovito dejstvo

Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na zdravlje potiče od visokog sadržaja mononezasićenoh masnih kiselina i antioksidativnih supstanci. Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje štiti od srčanih bolesti, tako što kontroliše ‘loš', LDL holesterol i podiže vrednosti ‘dobrog', HDL holesterola. Maslinovo ulje ima veliku koncentraciju mononezasićenih kiselina, pre svega oleinske. Želudac veoma dobro prihvata maslinovo ulje. Štaviše, ovo ulje blagotvorno deluje na ljude koji pate od čira i gastritisa. Maslinovo ulje aktivira lučenje žuči i hormona pankreasa prirodnije nego što to čine lekovi, pa tako smanjuje rizik od stvaranja kamena u žuči. Španski istraživači su zaključili da uključivanje maslinovog ulja u ishranu može preventivno da deluje na pojavu raka debelog creva.

Tipovi maslinovog ulja

Ekstra devičansko- smatra se najboljim, najmanje prerađenim, reč je o ulju koje se dobija prvim seđenjem maslina (hladno ceđenje). Ovo ulje ima najveći nivo mononezasićenih kiselina. Ono sadrži i najviši nivo antioksidanata, pre svega vitamina E i fenola, jer je najmanje prerađeno.

Čuvanje maslinovog ulja

Odolite iskušenju da svoju lepu flašu sa maslinovim uljem držite vidno izloženu, na svetlu. Jer svetlo i toplota su neprijatelji br 1 ulja. Maslinovo ulje treba držati na tamnom i hladnom mestu, dobro zatvoreno. I dealna temperatura za čuvanje maslinovog ulja je 14 stepeni. Imajte na umu da ulje izloženo kiseoniku brže užegne.

Kuvanje i maslinovo ulje

Kada kuvate sa maslinovim uljem, sačuvajte ektra devičansko skupoceno ulje za salate i prelive. Ovim uljem možete blago poprskati tost ili sendvič, njime možete preliti kuvani krompir ili ga dodati u pire krompir umesto putera. Za kratko prženje koristite ili kombinaciju maslinovog ulja (ekstra devičansko ili obično), ili čisto maslinovo ulje. Čisto maslinovo ulje je otpornije na visoke temperature za duže prženje.

Hrana i lek

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 2 komentara
jelena
January 07, 2012 - 03:04
"Španski istraživači su zaključili da uključivanje maslinovog ulja u ishranu može preventivno da deluje na pojavu raka debelog creva."
Ne razumem? "Moze preventivno da deluje na pojavu raka debelog creva"
Bojana
November 08, 2010 - 21:56
Kako po ukusu možemo da ocijenimo kvalitet maslinovog ulja? Zbog čega, kada se proba maslinovo ulje grize za grlo?

Prikaži/Sakrij Formular komentara