Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
20
Feb

Jelovnik za bolje pamćenje i koncentraciju

Riba, avokado, integralne žitarice, jezgrasto voće, jaja, lisnato povrće i soja samo su neke od namirnica koje jačaju memoriju i postiču finkciju moždanih ćelija.

Za dobru memoriju i koncentraciju veoma je važna izbalansirana ishrana. Pravilan izbor namirnica i pažljivo isplaniran jelovnik mogu da uspore starenje mozga, podstaknu uspavane moždane funkcije, pomognu pri učenju i podignu raspoloženje i motivaciju.

Mozak se hrani glukozom

Mozak se ne hrani proteinima, već glukozom koja je najvažnije „gorivo" za čelije mozga. Da bi se održao stalan nivo glukoze u krvi, posebno u vreme intelektualnih napora, trebalo bi konzumirati što više ugljenih hidrata koji se sporo razlažu-mahunarke, suvo i sveže voće, integralne žitarice, povrće, jezgraste plodove. Koncentracija direktno zavisi od glukoze koja stalno pristiže u krvotok, pa treba uzimati više manjih obroka u toku dana. Nakon teškog i obilnog obroka može da se javi pospanost, pošto zbog apsorpcije hrane digestivnim traktom kruži veća količina krvi. Zato uoči događaja koji zahtevaju dobru koncentraciju nikada ne treba jesti mnogo ili unositi meso i masnu kaloričnu hranu, več se preporučuje lagani kombinovani obrok od-žitarica, voća i meda, uz sok ili posni jogurt. S druge strane, izbegavanje jutarnjeg obroka slabi pamćenje i sposobnost koncentracije, dok kvalitetan doučak od mleka i žitnih pahuljica sa voćem ili nešto jači obrok od jaja, šunke, integralnog hleba i soka poboljšava koncentraciju.

Riba

Riba se s pravom naziva hrana za mozak, jer je kvalitetan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za razvoj i funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Ishrana bogata ovim dragocenim materijama umanjuje rizik od demencije i moždanog udara, a igra i veliku ulogu u poboljšanju pamćenja. Za jačanje koncentracije najbolji su losos, sardine i plava riba.

Avokado

Pored toga što blagotvorno deluje na moždane ćelije, ova dragocena biljka obiluje zdravim mastima, mineralima, vitaminima i fitosterolima. Značajan je izvor antioksidanasa glutationa i vitamina E.

Integralne žitarice

Kvalitetan su izvor ugljenih hidrata-glukoze i sadrže dovoljno vitamina B kompleksa koje poboljšavaju kognitivnu funkciju mozga i memoriju.

Jaja

Jaja su odličan izvor aminokiselina neophodnih za dobro pamćenje.

Soja

Ova lekovita mahunarka poznata je i po tome što sadrži izoflavone-prirodne estrogene koji imaju pozitivne efekte na poboljšanje memorije.

Fosfor

Fosfor je veoma važan za ishranu ćelija. Ima ga u žumancetu, ribi, školjkama i morskim plodovima, belom luku, kukuruzu, brusnicama, žitaricama, mahunarkama, soji, mleku i mlečnim proizvodima. Učestvuje u procesu stvaranja aminokiselina i asimelaciji masti i ugljenih hidrata. Ipak u prevelikim količinama negativno utiče na rad srca i potencijalno je opasan.

Dodatni saveti

  • Svakodnevni tridesetminutni ubrzan hod ubrzava puls i stimuliše krvotok, što doprinosi boljem pamćenju.
  • Prporučuje se uzimanje namirnica bogato gvožđem (cvekla, brusnice, konjsko meso, kupinovo vino).
  • Izbegavati alkohol, zbog moguće dehidratacije organizma, usled čega se gubi moć aktivne koncentracije i fokusiranja na dnevne aktivnosti.
  • Piti 6-8 čaša vode dnevno.
  • Svakodnevno uzimati pet obroka koji treba da sadrže mnogo voća i povrća.
  • Izbegavati beli hleb, kolače, grickalice, masna pohovana i pržena jela.
  • U ishranu uvesti kvalitetne proteine-riba, jaja, posno meso, lešnici, bademi.
  • Ostaviti cigarete, jer pušenje smanjuje kojičinu kiseonika koji dospeva do mozga.

Ivana Đurović

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara