Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
19
Dec

Infektivne bolesti

Šarlah

Biljni čajevi, oblozi i tečnosti za ispiranje grla znatno će ublažiti tegobe izazavane ovom zaraznom bolešću.

Šta je šarlah?

Šarlah je akutna infektivna bolest, koju izaziva streptokokna bakterija. Javlja se kod dece predškolskog i školskog uzrasta, vrlo retko kod odraslih, i to najčešće u jesen. Prenosi se kapljičnim putem, a inkubacija je kratka i traje do osam dana.

Simptomi

Početni stadijum bolesti karakterišu visoka temperatura, bol u grlu i povraćenje. Nakon toga javlja se osip po telu, koža postaje suva, hrapava i svrbi. Obrazi su zaraženi, a regija oko usana dobija karakterističnu bledu boju, grlo je crveno. Osipni stadijum traje 3-4 dana, nakon čega dolazi do povlačenja svih simptoma i bolest i bolest ulazi u takozvani “prazan period“. Posle svega što Vas je zahvatilo, nije kraj, nažalost. Nastupa priod perutanja kože, gde se prvo zahvata lice, pa telo i na kraju dlanove i tabane. Ovi simptomi karakteristični su za najčešću vrstu šarlaha, takozvani scarlatina simplex.Međutim postoje i teži oblici ove bolesti kao što su scarlatina toxica, koji može izazavati komu, tahikardiju, pad pritiska. Postoji i scarlatina septica sa ulceroznom anginom gnojnimuvećanjem limfnih žlezda, ponekad i sa sepsom. Ove dve vrste šarlaha mogu imati i smrtni ioshod.

Lečenje

U terapiji se najčešće primenjuje pencilin, a upotrebom antibiotika sprečava se pojava komplikacija i daljeg širenja šarlaha. Ukoliko se bolest otkrije na vreme i pravilno leči, traje nedelju dana, nekad i kraće. Preparati na bazi žalfije, koprive, zove, hajdučice, takođe mogu da budu od pomoći prilikom lečenja ove bolesti.

Recepti

Angina

Pomešati po dve supene kašike sitni iseckanog lista žalfije, cveta i lista kičice i lista nane pa sve preliti sa 1l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i grgoljiti pre i posle jela.

Povraćanje

Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista matišnjaka i lista nane, preliti sa 4dl kjlučale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti i piti po 2dl čaja kada se oseti mučnina.

Osip

Pomešati po supenu kašiku cveta kamilice, sitno iseckanog lista koprive, lista ranjenika i lista i cveta kičice pa preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti , zasladiti medom i piti u toku dana.

Visoka temperatura

Pomešati po 2 supene kašike sitno iseckanog cveta zove i cveta kamilice pa preliti sa 7dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i piti tri puta dnevno po 2dl pre jela.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara