Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
16
Avg

Diskopatija

Bolovi u leđima, od kojih povremeno ili konstantno pati veći broj ljudi, u većini slučajeva izazvani su diskopatijom-poremećajem u funkciji kičmenih diskova. Učestalost diskopatije u stalnom je porastu, a od ovog oboljenja najčešće pate ljudi u "srednjem" dobu, od 30-50. godine, naročito oni sa različitim zanimanjima, koja zahtevaju duže sedenje, stajanje ili naprezanje.

Kičmeni stubovi

Disk koji se nalazi između kičmenih pršljenova ima ulogu amortizera, odnosno prihvata na sebe određeni deo pritiska kome je kičma izložena. Ovo uglavnom funkcioniše bez problema, ali iz brojnih razloga dolazi do narušavanja normalne funkcije diska, kada on počinje da pritiska okolne nerve uzrokujući mnoštvo tegoba. Rad u neodgovarajućem položaju, naprezanja i povrede, posebno one sportske povrede, dovode do pritiska kičmenog diska na nerve.

Prevencija

U borbi sa diskopatijom izuzetno je značajna adekvatna prevencija, odnosno sprečavanje delovanja potencijalnih uzročnika bolesti za kičmene diskove. Preporučuje se česta promena držanja i položaja tela, a ukoliko neko dugo sedi ili stoji, na svakih sat vremena trebalo bi da napravi kratku pauzu. Naravno, moramo voditi računa pri naglim pokretima i opterećenju kičme. U svakom slučaju , redovna fizička aktivnost i lake fitoterapeutske vežbe znatno će doprineti da kičmeni diskovi očuvaju svoju pokretljivost. Takođe veoma je korisna fitoterapija-konzumiranje čajeva, upotreba losiona za masažu i lekovitih kupki.

Marko Opačić

Recepti

Oblog od kantariona

Iseckati šaku kantarina i nevena i preliti ih šoljom toplog suncukretovog ulja. Ostaviti preko noći, ujutru procediti, zagrejati, natopiti platnenu krpu i staviti na oboleli deo tela.

Lekovita kupka

Po dve kašike zove, kamilice i orahovog lista dodati u tri litra vode, ostaviti da proključa i posle pet minuta skloniti s vatre. Poklopiti, ostaviti da se ohladi i procediti. Tečnost usuti u kadu s toplom vodom. Ležati u ovoj kupki pola sata svakog dana.

Ruzmarin i jasen za masažu

Pomešati dva čena belog luka i po šaku ruzmarina i jasena prokuvati deset minuta, u pola litre vode i ostaviti da odstoji dok ne postane mleko. Natopiti vatu i masirati kičmu tri puta dnevno.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara