Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
21
Sept

Borac protiv bakterija

Crna slačica je nenadmašan borac protiv bakterija. Gaji se širom sveta kao industrijska i lekovita biljka, a seje se u rano proleće ili već krajem zime ako je vreme pogodno. Žanje se u leto dok je stabljika još zelena, kada lišće počne opadati, ljuske požute i seme sasvim potamni. Slačica spada u medonosno bilje jer ima dosta nektara i polena. Najviše se koristi seme, ali široku primenu ima i ulje slačice.

Blagotvorno ulje

Destilacijom se iz semena slačice dobija ulje koje je vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv bakterija i parazita, ali ako se nestručno koristi, može da izazove teško trovanje pa čak i smrt. Bezbojno je ili žućkasto, ljutog i prodornog mirisa, izaziva suzenje, jako iritira sluzokožu, a ukoliko se dugo drži na kži može da izazove plikove i rane. Ulje se rastvara u etru, alkoholu ili vodi. Oblozi od slačice pospešuju cirkulaciju, što naročito pomaže u slučaju akutne upale zglobova i nerava te i išijasa. Za razliku od drugih ulja, ulje slačice prodire dublje u kožu.

Riznica vitamina i minerala

Slačica je bogata selenom, omega-3 masnim kiselinama, fosforom, magnezijumom, manganom, dijetalnim vlaknima, gvožđem, kalcijumom, proteinima cinkom i nijacinom.. Selen je poznat po svojim antiupalnim svojstvima i stoga pomaže u ublažavanju napada astme i lečenju reumatoidnog artritisa. Magnezijum snižava visoki krvni pritisak, sprečava infrakt kod ljudi koji pate od ateroskleroze, dijabetesa, srčanih problema i ublažava napade astme i migrene. Gvožđe i fosfor podstiču radnu sposobnost, a nijacin štiti nervni sistem kao i kožu. Ova biljka poznata je po svom antibakterijskom dejstvu, jer efikasno uništava sve parazite u hrani, zbog čega se vrlo često koristi kao sredstvo za konzerviranje namirnica.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara