Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
14
Apr

Sremuš- medveđi luk, čistač krvi...

U ovom priodu morate u svoj jelovnik uvrstiti divlju jestivu biljku, koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina.

Sremuš, ili ti medveđi luk jedna je od prvih prolećnih vitaminskih salata. Nutricionisti poručuju da je odlična u borbi protiv visokog krvnog pritiska i holesterola. Štaviše oboleli mogu sa uzimanjem sremuša da stabilizuju visoki krvni pritisak, i bar tri meseca oporave jetru od lekova i istovremeno smanje holesterol. S proleća medveđi luk, čisti krv, žuč, jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma. Toliko je efikasan da ga čak i medvedi traže posle dugog zimskog sna da bi očistili želudac, creva i krv. Osim alicilina koji deluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje sa alisulfidima slično onom u belom luku, biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju vitamin C, karotin, dok lukovice sadrže manje lekovitih sastojaka.. Travari kažu da smiruje kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infrkta, usporava aterosklerozu krvnih sudova širi ih i smanjuje visok krvni pritisak. Zatim poboljšava apetiti, otklanja smetnje sa varenjem, smiruje upalu sluzokože želuca, smiruje rad mokraćnog mehura, smanjuje bolove od artritisa...

Tinktura od listova sremuša

  • 200 gr listova sremuša
  • litar lozovače

Usitnjene listove prelite rakijom, odmah zatvorite i ostaviti da odstoji dvadeset dana, ali povremeno promućkajte. Tečnost procedite posle dvadeset dana, prelijte u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzimajte dva do tri puta dnevno po kašičicu umešanu u malo mlake vode.

Med od sremuša

  • 3 dl svežeg soka sremuša
  • 1 kg meda

Umešajte sok u med i uzimajte dve do tri kašičice na dan. Koristi se za disajne organe i jačanje organizma. Da bi se postigao najbolji efekat, sremuš treba brati od Mladenaca koji su 22 marta, do Đurđevdana 6 maja kada još nije toliko ljut i gorak.

Sok od sremuša

Listove sameljite i iz njih iscedite sok pomoću cediljke ili sokovnika. Uzimajte ga jednu do tri kašike na dan s vodom, čajem ili jogurtom, odmah pošto ga pripremite.Koristi se za čišćenje krvi, žuči i jetre.

Vino

  • 2, 5 dl belog vina
  • 50 gr listova sremuša

Vinom prelijte usitnjene sveže listove i poklopite. Posle 15 do 20 minuta procedite, zasladite medom i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara