Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
12
Nov

Špargla

Špargla je korenasta biljka, sa dugačkom razgranatom stabljikom dubokim i debelim korenjem, iz kojih izbijaju jaki izdanci sa mesnatim ljuskama. Ima sitne belozelene cvetiće koji se trnsformišu u crvene bobice.

Špagla se gaji kao povrće kojem se jedu izdanci, a u prirodnom stanju se nalazi u području Sredouemlja, u šumama i na proplancima. Za medicinske potrebe koriste se korenje i izdanci u proleće, a za ishranu samo izdanci. Špargla je bogata vitaminima A, C i grupe B, a dobar je diuretik, laksativ, sedativ za srce, otvara apetit. Izdanci se koriste kao povrće za olakšavanje mokrenja, čaj i dekokt se koriste za regulisanje srčanog ritma i hipertenzije, a od ekstrata vrški može se napraviti sirup. Smatra se izuzetnim tonikom za pluća i daje se i u teškim slučajevima. U kuhinji se izdanci koriste kao garnirung od povrća ili za sosove, čorbe i rižoto. U tradicionalnoj medicini špargli se pripisuju afrodizijačka svojstva.

Primena

Otežano izbacivanje tečnosti, iritacije na koži, za olakšano mokrenje kod hipertenzije, za probleme u plućima.

Upozorenje

Šparglu treba izbegavati u slučaju gihta, arterioskleroze, kamena u žuči i bubrezima, upale urinarnog trakta.

Hrana leči

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara