Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
23
Okt

Papričica

Papričica je višegodišnja biljka uspravne stabljike sa kopljastoovalnim listovima na drškama. Cveta u proleće i leto, cvetovi su bele boje, a plod je različitog oblika, što zavisi sve od vrste paprike. Tako da može biti žute boje, svetlo-zelene boje, crvene, tamno-zelene, pa i ljubičaste. E, sad se pitate kako ljubičaste. Ja sam imala papriku koja je bila baš ljubičasta, sitna i jako ljuta.

Ljutooo...

Paričica potiče iz Južne Amerike, za upotrebu se koriste bobice ubrane potpuno zrele sa delom peteljke. Suše se na otvorenom, na suncu, povezane u buketiće ili venčiće. Ako želite da papričicu imate preko cele godine, pokušajte je iščupati iz zemlje sve sa korenom, tako iščupanu stavite u saksiju, sa humusom pomešanu sa malo zemlje. Polivajte po potrebi i neka bude na svetlosnoj strani (do prozora). Sušenu papričicu možete da istčete u prah zajedno sa semenom u avanu, pritom će njene aktivne supstance lakše apsorbovati u organizmu. Papričica sadrži više vitamina kapsaicin, e to papričici daje specifičan ljut ukus, zatim soli i prirodne oligo-elemente, eterično ulje i lecitin. Ppričica je izuzetno korisna za stimulaciju krvotoka, regulisanja rada creva, disfunkcije jetre. Zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima, štiti sve ćelije organizma.

Napomena

U slučaju povećane kiseline i čira u želucu i zapaljenja bubrega papričice treba uzimati oprezno, zavisno od individualne tolerancije.

Hrana

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara