Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Sept

Masline

Istoriju mediteranskih civilizacija mogla bi se napisati pišući jednostavno priču o maslini, koja verovatno potiče iz Male Azije. Reč je o priči koja se prepliće s mitologijom i religijom, u kojoj maslina ima simboličku snagu koju izvlači iz poslovične dugovečnosti plodova.

Lekovita svojstva

Masline su, osim toga što su odlične, jedna od najzdravijih namirnica. One crne, tj one koje su dostigle punu zrelost, sadrže azotne hranljive sastojke i masti, vitamine A, B, C i F, brojne mineralne soli (fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, mangan) Imaju svojstvo izazivanja gladi, što se pripisuje njihovoj velikoj kaloričnoj vrednosti, kada imamo posla sa decom i starcima slabog apetita. I za jedne i za druge, kao i uopšte za sve osobe koje prolaze kroz trnutke zamora ili preteškog rada, masline su izvrsno okrepljujuće sredstvo zahvaljujući mnogim mineralima koje imaju u svom sastavu. Masline imaju blagotvorno dejstvo na probavni sistem, jer stimulišu stvaranje želudačnih sokova, a naročito služe za pročišćavanje jetre i žuči.

Neobrađeno maslinovo ulje

Reč je o nazivu koji se kontroliše zakonom, a ovo ulje se dobija od prvog ceđenja maslina nahladno, tj ne podvrgava se nikakvoj hemijskoj obradi i ima maksimalnu kiselost od 1%. Preventiva da se koristi kao sirovo podvlači njegovo preventivno delovanje u odnosu na eventualne poremećaje masti u krvi, u odnosu na probavne smetnje i naročito na probavne smetnje u žučnoj kesi, crevima i bubrezima.

Masline na sirakuški način

Veoma ukusnu predjelo koje na naše trpeze donosi jake ukuse i neuporedive mirise mediteranskog stila ishrane.

Odstraniti koštice tridesetak maslina, zati frubo iseći masline i pomešati ih s crnim i belim lukom i sa fino isečenim listovima nane. Poprskati vinskim sirćetom, dodati malčice soli, papričicu, šačicu mrvica hleba i poprskati neobrađenim maslinovim uljem.

Lečenje voćem i povrćem

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara