Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Okt

Maske od povrća

Krastavac

Još od starih vremena najrasprostranjenije sredstvo za čišćenje kože bio je sok od krastavaca. Krastavac u sebi sadrži vitamion A, B i C, sumpora i drugih mineralnih soli, ne treba ga ljuštiti jer se najkorisnije materije nalaze ispod same kore. S obzirom na njegove inzvaredne osobine krastavac ulazi u sastav mnogih preparata namenjenih za negu lica i kože tela. Krastavac može da se upotrebi na mnoge načine a najdelotvorniji je njegov sok.

Maske od krastavca

 • Odaberite nekoliko dobro sazrelih krastavaca i sameljite mašinom za mlevenje mesa. Dobijeni sok procedite kroz čistu gazu i sipajte u bocu. Dobijeni sok da biste mogli da ga održite što duže, u litar soka dodajte četvrt litre alkohola. Bocu dobro zatvorite i ostavite na hladnom mestu. Ovaj sok možete koristiti za svaku vrstu kože, a naročiti je dobar za masnu kožu.
 • Za izrazito suvu kožu  na četvrt litre soka od krastavca dodajte supenu kašiku bademovog ulja. Namžite lice dobijenom maskom i ostavite da stoji dvadesetak minuta., a zatim operite lice mlakom kamilicom.
 • Pored soka možete koristiti i ljusku od krastavca, umesto što ih bacite možete dobro očistiti lice.
 • Evo i najjednostavnijeg načina za negu lice koji nama već pounat. Isecite krastavac na jednake kolutove, poredjajte ih po licu, opustite se 15-20 minuta, ovo deluje kao najbolja maska i osvežavajući tonik.
 • Krastavac je preporučljiv i kod opekotina od sunca, ako ne možete da iscedite sok na ispečeno mesto stavite kolutove krastavca.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/voce-i-povrce.36/krastavac.300.html

Paradajz

Na osnovu dosadašnjih izučavanja za plod paradajza se zna da sadrži razne vrste organskih kiselina, ugljenih hidrata i još nekih elemenata, vitamina, gvožđa, kalcijuma i mineralnih soli. Neki naučnici su uspeli da iz peteljke i lista paradjza izoluju hemijske supstance sa antibiotskim delovanjem. Ne znam da li ste znali paradajz deluje dosta dobro i na ljude koji su skloni mladeževima, a znamo da doktori dosta često opominju da treba vršiti kontrolu mladeževa, jer su neki mladeži uzročnici nastanka kancera.

Maske od paradajza

 • Paradjz možete iskoristiti na više načina. Operite ga i narežite na kolutove i poredjajte na čistu kožu lica.
 • Iscedite sok paradajza zatim udaljite svo seme i ljusku, dodajte kašičicu glicerina i malo koalina kako biste dobili homogenu masu pogodnu za nanošenje na lice. Ovako pripremljenu masku nanesite četkicom na celo lice sem delova oko očiju. Posle deset minuta dobro isperite kožu i osušite frotirom. Ova maska je za masnu kožu.
 • Napominjem da pri korišćenju maske od paradajza osobama koje su osetljive može da se pojavi crvenilo, a da do toga ne dodje savetujem da uzmete malo soka od paradajza stavite na vrat i iza uveta, pa ako tokom čitavog dana ne dodje do crvenila možete ga slobodno koristiti.

Šargarepa

Šargarepa je jedan od onih čudesnih plodova prirode za koje mnogi ne znaju koliko doprinosi čovekovom zdravlju.Da li ste znali da jedna veća šargarepa ima sve što je čoveku potrebno tokom dana. Bogata je vitaminima A, B i C, mineralnim solima posebno kalcijumom. Vitamon A, koga sadrži u velikoj količini zajedno sa vitaminom B-2 i C, igra glavnu ulogu u životu ćelije, a posebno u obnovi ćelije kože. Dosta je bogata ugljenim hidratima, ali i zbog sastojaka kao što su gvožđe, fosfor, kalcijum i drugi šargarepa se preporučuje kao inzvaredno sredstvo za negu lica.. Sirova šargarepa deluje lekovito na ceo organizam i to posredno i direktno. Posredno jer uklanja toksine iz organizma i doprinosi lepom izgledu kože. Treba je jesti sirovu, nastruganu ili svakodnevno popite sok od šargarepe.

Maske od šargarepe

Su inzvaredno sredstvo za negu lica, s tim da morate da odaberete lepu, zdravu i sjajnu šargarepu.

 • Isecite šargarepu na sasvim tanke kolutove i poredjajte je na lice. Sameljite šargarepu na mašinu za mlevenje, dobijeni sok namažite četkicom po licu i vratu, ostavite da se osuši, skinite posle dvadeset minuta i ponovite još jednom postupak.
 • Šargarepu izrendajte, zatim dodajte po volji
  1. Nekoliko kapi maslinovog ulja
  2. Limunovog soka isto toliko
  3. Malo svežeg mleka
  4. Kašikicu kajmaka
  5. Jedno žumance, ili
  6. Strugani krastavac

Načinjenu kašicu nanesite na lice, lezite zatvorenih očiju najmanje dvadeset minuta, zatim isperite mlakom prokuvanom vodom.

Šargarepa se upotrebljava u kozmetici za osetljivu, ali sa uspehom štiti i suvu i nadraženu kožu. Maska od šargarepe revitalizira i hrani osetljivu kožu, sprečava stvaranje pora i slabljenje tkiva. Uspešno čisti pore od izumrlih ćelija, ublažava crvenilo i uklanja bubuljice.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/voce-i-povrce.36/sargarepa.312.html

Krompir

Krompir nije samo dobar izvor kalorija, ovo relativno jeftino povrće je prtavi rudnik vitamina. Malo je poznato da u krompiru ima više vitamina C, nego u mandarini.

Maske od krompira

 • Po mogućstvu mlad krompir operite i isetie na kolutove i to veoma tanko.Zatim ostavite kolutiće da odstoje u čistoj prokuvanoj i ohladjenoj vodi jedan sat. Potom ih poredjajte na lice, prekrijte ubrusom pokvašenim vodom u kojoj ste držali potopljene krompiriće. Nakon pola sata skinite masku operite lice mlakom vodom.
 • Dobro izgnječite jedan sveže kuvan krompir, i zamešajte ga sa jednim žumancetom. Dodajte tome malo svežeg mleka da kašica bude mekana. Nanesite masku. Posle dvadeset minuta skinite masku pljuskajući lice najpre mlakom, a zatim i hladnom vodom.
 • Od zrelog krompira možete dobiti masku pomoću koje ćete održavati belinu ruku i njihov baršunast izgled. Skuvajte, oljuštite i dobro izgnječite jedan krompir osrednje veličine. Dodajte tome sok od pola limuna i jednu kafenu kašikicu glicerina. Može da posluži za svakodnevnu masažu ruku.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/voce-i-povrce.36/krompir.304.html

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara