Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
27
Nov

Majoran

Majoran je aromatičan i lekovit grm. Dvogodišnja je žbunasta biljka, koja može  izraste u visinu do jednog metra, a na vrhovima lisnatih grančica ima karakteristične beličasto-ružičaste cvetiće. Majoran je prijatnog mirisa, dok ukus biljke malo gorči. Potiče iz Indije, a u antičko doba bio je čuven po tome , što se dodavao vinu da bi podstakao ljubavnu želju. Majoran sadrži eterično ulje, tanine i gorke materije i koristi se kao lek protiv crevnih i želudačnih tegoba, za dezinfekciju probavnog trakta i zaustavljanje dijareje. U kulinarstvu, majoran je jedan od najčešćih začina, i jelima daje poseban ukus.

Lekovito dejstvo

MajoranMajoranMajoran se za lečenje upotrebljava u vidu čaja, masti ili alkoholature (protiv zapaljenja kože i za lečenje rana). Čaj od majorana otklanja jutarnju mučninu, ublažava stomačne tegobe, a ako sveže listove ove biljke stavite u jastuk odlično će delovati protiv nesanice. Ulje majorana smiruje bol tuba, takođe ima antiseptičko dejstvo, umereni je tonik i digestiv i smiruje nerve. Ova biljka smatra se odličnim lekom za razna oboljenja nervnog sistema, kao i za neuroze uzrokovane stresom. Čaj od majorana mora se konzumirati umereno 1-2 šolje na dan, iz razloga što može da Vas “opije”.

Nova naučna istraživanja potvrđuju lekovito dejstvo majorana na mnoga oboljenja, pa se preporučuje i obolelima od AIDS-a.

Recepti

Lekoviti čaj

  • Protiv neuralgije, migrene, grčeva, prehlade, slabokrvnosti, bolova u želucu preporučuje se čaj spravljen na ovaj način. 5-6 gr majorana popariti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji 10 min , zatim procediti i piti tri puta po šoljicu čaja.

Majoran, vino i med

  • Majoran kuvan u vinu leči od vodene bolesti, a kada se u čaj od majorana stavi med leči od astme i bolesti disajnih organa olakšavajući iskašljavanje.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara