Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
8
Sept

Leblebija - zamena za meso

Ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima koja olakšavaju varenje, magnezijumom neophodnim za zdravlje srca i kostiju i gvožđem koje se ne gubi ni tokom kuvanja.

Leblebija se upotrebljava od davnih vremena, ima više namensku ulogu u kulinarstvu, može da se koristi kao varivo, od nje se pravi hlebno brašno, dok kada se isprži može da bude lekovita grickalica.Prvi zapisi o ovoj biljci stari su trinaest vekova i svedoče o njenoj širokoj upotrebi na prostorima današnje Turske. Iz Anadolije je prenesena na Bliski istok i sever Afrike, ana Kavkazu joj je pripala neobična čast da bude ovekovečena u imenu jednog umetničkog dela, jer je jedan kompozitor napisao operu „Prodavac leblebije“ Koren je pustila i na Balkanu gde se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.

Dejstvo leblebije!

Kada je reč o bohemijskom sastavu leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki, sadrži belančevine, ugljene hydrate i  biljna ulja. Bogatija je gvožđem od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuvanjem.. U Arapskim zapisima leblebija se spominje kao moćan afrodizijak, muškarac bi pred spavanje pio napitak, koji se sastoji od meda, zgnječenog belog luka, smrvljene leblebije i vode. Ova mahunarka sadrži mnogo biljnih vlakana, koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Leblebija izbacuje iz organizma sulfate, štetna jedinjenja koja se koriste kao konzervansi u prirodi hrane.

Sprečava nastanak osteroporoze

Leblebija je prirodan izvor kalcijuma, bakra i megnezijuma koji prema novim naulčnim istraživanjima, ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti. To upućuje na činjenicu da se osteroporoza javlja ne zbog nedostatka kalcijuma, već usled deficita magnezijuma. Osim toga ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola i veoma je važan za trudnice jer smanuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara