Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
30
Jan

Januarska trpeza i njen kralj - kiseli kupus

Kupus i rasol u našem narodu smatraju se lekovima za sve boljke od mamurluka, preko opstipacije do čira na želucu. Ova neverovatna biljka bila je neizostavan deo terapije koju je propisivao legendarni starogrčki lekar Hipokrat.

Kupus je prava riznica minerala a najbogatiji je kalcijumom, gvožđem, mahnezijumom, sumporom i bakrom.Nizak odnos natrijuma i povoljan kalcijuma i fosfora osiguravaju maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu, zbog čega se ovo pvrće preporučuje u slučaju slabljenja koštanog sistema. Odličan je izvor vitamina C, zbog čega stari moreplovci nisu kretali na duge plovidbe bez zaliha ovog povća koje je odlična prevencija skorbuta – manjak vitamina C. Ako se pravilno ukiseli u kupusu se razvijaju mikroorganizmi koji suzbijaju proces truljenja u crevima, pospešuju stolicu i izbacuju otrovne materije iz probavnog trakta. Kiseli kupus obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima, ali bi trebalo da se uzima svež, jer kuvanjem se razaraju nejvredniji sastojci. Bar jednom nedeljno potrebno pre doručka pojesti ili popiti nekoliko kašika sirovog kiselog kupusa. To će stimulasati izlučivanje žuči i rad pankereasa. Savremena medicina, koja na narodne lekove gleda sa velikim nepoverenjem preporučuje kiseli kupus u lečenju gojaznosti i šećerne bolesti. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva pa ublaža čir na želucu i upalu debelog creva. Kiseli kupus ne sme da se zagreva jer tada gubi hranljive sastojke. U slučaju nedostatku kalcijuma ili preloma kosti, kupus pomešan sa sokom od šargarepe ubrzaće proces izlečenja.

Kafanska salata

  • Veća glavica kupusa
  • 1 čaša vode
  • 1 čaša ulja
  • ½ čaše sirćeta
  • Jedna šargarepa irendana na tračice
  • Jedna veza svežeg peršuna
  • 2 kašike soli

Sitno iseckati kupus, pomešati sve sastojke osim šargarepe i ostaviti da odstoji desetak minuta. Potom izgnječiti rukama, ocediti i staviti u činiju, dodati šargarepu promešati i ukrasiti peršunom.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara