Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Sept

Grožđe

Bavljenje vinogradarstvom seže u prastara vremena i zato su neizvesni podaci koji se odnose na poreklo vinove loze.

Sastav i aktivni izvori

Plod vinove loze sadrži od 20 do 25% šećera (dekstroza, ruktoza, levuloza, saharoza), skromnu koilčinu proteina, dragocene organske kiseline (visku i jabučnu), karotin, vitamine A, B1, B2, B9, C, svi oni štite krvne sudove i oštrinu vida, mineralne soli i oligoelemente (kalijum, mangan, kalcijum, magnezijum, natrijum, hlor, fosfor, jod i arsenik), a ljusku crnog grožđa karakteriše prisustvo plavog glikoksida (enocijanin), koji ima okrepljujuća svojstva.

Lekovita svojstva i terapeutske indikacije

Poređenje sa majčinim mlekom navodi na to da treba pribeći soku od grožđa ukoliko je potrebno dohranjivanje odojčeta još bez imena, ali fundamentalna biološka voda koju sadrži grožđe savršena je šećeri, pretežno monosaharidi, nadoknađuju manjak masti i ulaze direktno u krv, ne opterećujući probavni sistem. Zbog istih razloga i zbog diskretnog sadržaja mineralnih soli, ovaj napitak je koristan i za stare, za rekonvalescente, trudnice ili dojilje, oronule ili premorene osobe, za sportiste i za ljude koji imaju otežanu probavu.

Terapija grožđem ili ampeloterapija

Postoji više verzija ove terapije može se na primer u izvesnom periodu zameniti ceo doručak sveže ubranim grožđem, , ili se mogu zameniti svi obroci grožđem s tim da osoba konzumira 2-3 kg dnevno nekoliko dana. Postepeno se uvode u obrnutoj srazmeri, jela na bazi drugih namirnica, počinjući sa svežim povrćem i žitaricama, a ostavljajući za kraj jela s mastima i proteinima. Obrok od samog grožđa dva dana, od deset dana.

Grožđe na trpezi

Lep grozd zrelog i biološkižog grožđa s komadom hleba može da sačini kompletan obrok. Grožđe se može uzimati bilo za doručak, ili jutarnji čalabrčak i popodnevna užina. Marmelada od grožđa, konzumirana redovno, dostojno zamenjuje bilo koji blagi hemijski laksativ. Suvo grožđe pretstavlja izvanrednu rezervu energije i zajedno s čajem od jabuka, pokazalo se kao odlično sredstvo za iskašljavanje.

Lečenje voćem i povrćem

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara