Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Okt

Dunja - vitaminska bomba

Dunja zri od oktobra do decembra i prava je riznica korisnih materija, koja potiče iz jugozapadne Azije, a u stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće. Dunja voćka jeseni prava je vitaminska bomba, osim minimalne količine kalorija i masti bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima. Od vitamina najviše ima vitamina C, veliku količinu karotena, provitamina A, vitamina B1 i B2 kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom , kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.

Priroda na dar

Semenke dunje sadrže veliku količinu ulja, masti, tanin, pektin, šećerima, jabučnom kiselinom... Dunja je veoma lekovito voća zbog raznovrsnosti vitamina, masti, ulja. Kod dunje je sve lekovito i plod i list i seme, a posebno sok i sirup, zahvaljujući taninu povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti. Dunjin sok ukuvan sa istom količinom šećera leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kodupale želudačne i crevne sluzokože ali i za lečenje anemije. Čaj od cvetova dunje pomaže u smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje umirujuće, otklanja nesanicu kao i neprijatan zadah. Ne konzumiraju se sirove ali zato mogu da se kuvaju kao kompot, da pravite žele i poznata po tome sto se pravi i kitnikez, marmelada i voćna kašica. Dobro se slaže sa pečenim mesom, piletinom, junetinom, mesom divljači, pačijim mesom. Francuzi vekovima prave sir od dunja, koji se priprema tako što se uzme dva kilograma dunja kuva sa korom dok potpuni ne omekša. Kada se ohlade, iseku se na komadiće i propasiraju. Dobijena masa se izmeri, da bi se dodala prava količina šećera na kilogram i po pirea od dunja dodaje se klogram šećera. Sve se ponovo kuva na laganoj vatri 45 minuta iz neprestano mešanje. Odmah po kuvanju sir od dunja se sipa u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu ili u posudice. Kada se ohladi poslasticu treba iseći na kocke, uvaljati u prah šećer i staviti na tamno i suvo mesto da stoji. Ovaj sir snažan je izvor energije, a može se uzimati i kao lek za poboljšanje varenja.

Nije preporučljiv jedino dijabetičarima i gojaznim osobama.

Mladost i lepota

Za lice bez bora i lepo negovane usne narodna medicina preporučuje semenke dunje. Preparat se pravi tako što se jedna kašičica semenki sitno isecka, a zatim istuca u avanu i pelije sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešana smesa ostavi se da odstoji deset minuta i njome se mažu ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama. Da bi se postigao najbolji efekat terapija mora da bude redovna i dugotrajna.

Protiv bora može se pripremiti i dunjin losion. Za ovaj preparat potrebno je 200gr kora od dunje koje se drže dve nedelje u tri decilitra jače rakije, po mogućstvu komovice. Posle toga rakija se procedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Pripremljenim losionom delovi lica sa borama mažu se dva puta dnevno, vi odlučite kad.

Život plus

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara