Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Sept

Crni luk

Crni luk na prvom mestu pokazuje veoma bogat sastav- šećer, vitamini A, B i C, mineralne soli (natrijum, kalijum, fosfor, kalcijum, sumpor, silicijum, jod), organske kiseline, esncijalna ulja. Crni luk je stimulator svih organskih funkcija, i prema tome moćan je diuretik. Takva svojstva se suprotstavljaju širokom spektru smetnji, a predstavljaju dragocen lek u slučaju malaksalosti, prevelikog zamora, organske slabosti.

Šta sve leči crni luk?

Crni luk sa navedenim svojstvima leči oliguriju, zadržavanje telnosti, vodenu bolest, azotemiju i hloridemiju, poremećaje prostate, probavnu mlitavost, žučni kamen, crevnu fermentaciju, nadimanje, prehlade, bronhitis, astmi, laringitis, dijabetes, arteriosklerozu, hemoroide, žlezdane poremećaje, grip i bakterijske i urogenitalne infekcije.

Crni luk i kuhinja

Crni luk, ima veliki prostor u kuhinji- sirov, svež ili umešan u maslinovo ulje, zatim kao dodatak sirovim salatama u čorbama od mešanog povrća i kao „kralj” u čuvenoj čorbi od crnog luka, kao začin picama, za suprotstavljanje prehladi i kašlju...

Ako se želi izbeći karakterističan miris koji poprima dah pošto se pojede crni luk, dovoljno je da polako sažvaćemodva-tri zrna kafe, nekoliko listova peršuna, jedni jabuku ili da isperemo usta vodom u kojoj ima nekoliko kapi esencijalnog ulja jakog i prijatnog mirisa, kao što je nana.

Čorba od crnog luka

Iseći 500 gr crnog luka i lagano ga propžiti da ne pocrni, na vatri u maslinovom ulju. Kada crni luk počne da dobija zlatnu boju, dodati mu punu kašiku brašna i nastaviti sa prženjem 2-3 minuta mešajući. Preliti luk sa jednom litrom vode i dovesti brzo do ključanja, zatim smanjiti vatru i ostaviti da kuva 70 minuta soleći na kraju. Izliti čorbu na kore prženog hleba i ne štedeti parmezan. Efikasna alternativa je da se čorba služi uz kore domaćeg hleba iz kojeg je prethodno izvađena sredina.

Lečenje voćem i povrćem

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara