Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Sept

Biljni izvori belančevina

Brojne biljke bogate su kvalitetnim belančevinama i esencijalnim amino-kiselinama, a za razliku od hrane životinjskog porekla ne sadrže holesterol i ne deluju štetno na ljudski organizam.

Proteini su složena organska jedinjenja neophodna za rast, razvoj i zdravlje čoveka, a mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Ove materije ne bi trebalo unositi u neograničenim količinama. Razlog je upravo što razlaganjem proteina nastaju štetni metabolički produkti kao što su purini, mokraćna kiselina, urea i kreatinin koji dovode do kiselosti krvi i opterećuju bubrege. Ovakvom riziku su najbliže gojazne osobe koje preterivaju u konzumiranju hrane životinjskog porekla. Konzumiranjem biljnih belančevina smanjije se opasnost od metaboličkih poremećaja, jer one sadrže i velike količine supstanci koje obuzdavaju taloženje masti i sprečavaju pojavu niza bolesti, pre svega kardiovaskularnih. Zbog toga se preporučuje balansirana ishrana, koja podrazumeva unos belančevina i biljnog i životinjskog porekla, a uz to i čišćenje organizma sa konzumiranjem čajnim mešavinama.

Soja

Prvo mestu na spisku biljnih namirnica bogata proteinima svakako je soja. Preporučuje se za pravilan razvoj dece, u ishrani sportista, rekreativaca, trudnica i osoba izloženih telesnom naporu ili pak onima koji se oporavljaju od bolesti. Soja je idealna zamena za meso i može se koristiti u svakodnevnoj ishrani.U zavisnosti od vrste soja u sebi sadrži 37-50% proteina, nezasićene masne kiseline važne za razvoj mozga, korisne za vid i kožu, te neophodne za sintezu supstanci koje moduliraju brojne procese u organizmu. Soja u sebi sadrži i lecitin, koji kontroliše nivo triglicerida i sprečava sužavanje krvnih sudova, pa samim tim i nastanak infrakta i šloga. Soja u sebi ne sadrži holesterol i laktozu. Pedest grama soja gotovo u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E, B1, B6 i folnom kiselinom, te neophodne doze kalijuma i trećinu potrebne doze magnezijuma.

Kikiriki

Kao i sve mahunarke, kikiriki obiluje kvalitetnim belančevinama. Sto grama sirovog kikirikija sadrži čak 24,3% proteina, ali i vlakna i minerale, među kojima se ističu gvožđe i cink, kao i kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i selen. Kikiriki u svom sastavu ima veliku količinu vitamina E i K, te vitamina grupe B.

Polen

Višestruki značaj polena za čovekovo zdravlje poznat je od davnina. Ovaj pčelinji proizvod prava je riznica vitamina, minerala i fermenata ali i proteina. U zavisnosti od vrste i kvaliteta polena, količina belančevina varira od 13 do 30%. Polen veoma povoljno deluje na ljudski organizam, normalizuje metabolizam, smiruje nadraženi nervni sistem, sprečava glavobolju, stimuliše rast i poboljšava apetit, otklanja malokrvnost, pospešuje rad jetre, podstiče telesnu i mentalnu aktivnost, jača imunitet...

Orašasto voće i semenke

Orasi, lešnici i bademi te semenke susama, bundeve i suncokreta namirnice su koje čuvaju zdravlje i vitalnost. Orašasto voće u proseku sadrži oko 12% proteina, ali je prava kalorijska bomba ukoliko se jede u neograničenim količinama. Sirove semenke susama, bundeve i suncukreta sadrže od 22 do 29% lako svarljivih belančevina.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara