Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
28
Sept

Beli luk

Poznati i borbeni dominikanski fratar Đirolamo Savonarola pisao je 1400. god „Seljak više uživa da jede beli luk, nego fina jela koja su mu dojadila” A, da beli luk nije fino jelo u to nema sumnje njegov ukus i miris su karakteristični, za mnoge neprijatni.

Šta je to  što sadrži beli luk?

Dragocena glavica belog luka sadrži sumporni glikozid-alin koji se zahvaljujući procesu hidrolize aktivira jedan enzim-alizin, razlaže na glikozu i na esencijalno ulje belog luka, u čijem sastavu veoma važnu ulogu ima sumpor . Drugi važni sastojci su izvesna količina protida, mineralnih soli (pored sumpora, mangana, joda i silicijuma), vitamina B i C i antibiotičkih izvora.

Lekovita svojstva

Na prvom mestu uništava mikrobe i bakterije, sprečava njihov razvoj, osim toga što je preventivno sredstvo, koristan je kod plućnih infekcija, kod infekcija disajnih i probavnih puteva od najtežih do najobičnijih, ali koje su mnogo neprijatne kao što je slučaj sa prehladom. Beli luk se često koristi i kardivskularnoj medicini, upravo zbog toga što jača srčani mišić, pospešuje bolju cirkulaciju, takođe sprečava arteriosklerozu... Beli luk ima i probavna svojstva naročito u prisustvu lepljivih i rastezljivih namirnica, rešava crevnu fermentaciju i sprečava nadimanje. Našim bakama i dekama bila je dobro poznata moć belog luka u borbi protiv glista i crevnih parazita. Znači da beli luk treba koristiti u svakodnevnom kuvanju i spremanju raznih vrsta jela i salata naročito u zimskom periodu.

Lečenje voćem i povrćem

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara