Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
20
Sept

Vitamin B6

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za ovim važnim nutrijentom, u svakodnevnom jelovniku treba da se nađu soja, lisnato povrće, bademi i dinja. Vitamin B6 -piridoksin je kristalno jedinjenje rastvorljivo u vodi i alkoholima, otporno na fizička i hemijska sredstva, ali ne i na ultraljubičaste zrake i oksidaciju. U organizam se unosi u obliku provitamina, a u jetri prelazi u aktivni oblik, koji učestvuje u metabolizmu aminokiselina, masti i ugljenih hidrata. S obzirom na to da je rastvorljiv u vodi, u organizmu ne postoje zalihe vitamina B6. Njegovo prisustvo neophodno je u organizmu za proizvodnju antitela i čelija crvenih krvnih zrnaca, ali i potpunog apsorbovanja vitamina B12.

Gde ima vitamina B6 ?

Najveći izvori vitamina B6 su pivski kvasac, hleb, žitarice (soja, kukuruz, integralni pirinač, ovas, puna zrna žita, pšenične mekinje i klice), mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, krompir, banane, kikiriki, bademi, orasi, suve šljive, suvo grožđe, dinja, avokado.

Lekovitost

Vitamin B6 reguliše metabolizam proteina u nervnim tkivima, jetri i koži, deluje kao diuretik, učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, doprinosi prevenciji raznih nervnih i kožnih poremećaja, ublažava noćne grčeve i neke oblike neuritisa, smanjuje mučninu i usporava starenje. Ovaj vitamin je posebno važan za žene u trudnoći jer oblažava mučninu, a takođe olakšava predmestrualne tegobe. Najvažnija uloga ovog vitamina je učešće u razvoju imunološkog sistema.

Nedostatak

Nedostatak vitamina B6 javlja se usred nepravilne ishrane, kod alkoholičara, u trudnoći i korišćenjem određenih lekova, a ispoljava se u obliku stresa, dermatitisa, grčeva...Manjak ovog vitamina može izazvati anemiju, nervne poremećaje, seboreični dermatitis, umor i nervoza.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara