Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
4
Sept

Vitamin B12

Po svojoj hemijskoj strukturi, B12 se ubraja u najsloženije vitamine, a jedini od njih sadrži esencijalne mineralne elemente i kobalt. Rastvorljiv je u vodi, zbog čega se u organizmu ne stvaraju velike zalihe ovog važnog nutritijenta, a osim toga probavni trakt ga ne upija dobro, pa se, da bi organizam mogao da ga iskoristi, mora kombinovati sa kalcijumom. Apsorpciju B12 potpomaže tiroidna žlezda, a neprijatelji ovog vitamina su kiseline i alkalije, voda, sunčeva svetlost, alkohol, estrogen, pilule za spavanje kao i cigarete.

Gde ima vitamina B12?

Nutricionisti su dugo bili uvereni da vitamin B12 sasdrže samo namirnice životinjskog porekla (džigerica, jaja, riba), kao i pivski kvasac, Međutim novija naučna istraživanja pokazala su da je i neka hrana biljnog porekla bogata ovim vitaminom, cvekla, pojedine vrste žitarica (naročito njihove klice), susam, lešnik, soja, morske alge...Takođe dobri izvori vitamina B12 jesu i kiseli kupus i sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu, kao što je povrće iz turšije.

Lekovitost

Vitamin B12 je esencijalna kiselina neophodna za stvaranje, rast i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca, kao i za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Ovaj vitamin pokazao je inzvaredne rezultate u lečenju raznih nervnih poremećaja, ima dokazano antitumorsko dejstvo, i odličan je izvor energije za telo čoveka, naročito za njegov centralni nervni sistem, jer poboljšava koncentraciju i pamćenje, smanjuje razdražljivost i ravnotežu. Sprečava anemiju, potpomaže rast i povećava apeti kod dece. Kao deo kompleksa B vitamina, B12 može da ublaži tegobe za vreme i neposredno pre menstruacije.

Pšenične klice

Pšenične klice sadrže mnoštvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina B kompleksa. Klice žitarica dokazano smanjuju opasnost od srčanog udara, štite od kancera i ubrzavaju zarastanje rana, a pokazale su lekovitost i u slučaju kancera debelog creva i srčanih oboljenja.

Recept

Proklijala pšenica protiv srčanih obolenja

U dve tegle od 1 l sipati od tri do pet kašika oprane pšenice. U prvu teglu nasuti vode i držati je 24 sata na toplom mestu. Nakon toga prosuti vodu iz prve tegle, ponovo je zatvoriti i ostaviti da stoji. Istovremeno sipati pšenicu u drugu teglu, i ostaviti da stoji 24 sata. Posle toga prosuti, vodu iz druge tegle, poklopiti je i ostaviti žito da odstoji. Do tada je u prvoj tegli pšenica već proklijala, i spremna je za upotrbu, ali je prethodno trba oprati prokuvanom i ohlađenom vodom. Koristeći naizmenično dve tegle, svakog dana ćete imati svežu porciju klica pšenice.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara