Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
31
Avg

Vitamin B1 - tiamin

Vitamin B1 (tiamin) spada u kompleks vitamina B. To je kristalno jedinjenje, rastvorljivo u vodi i alkoholima, a u prirodi se ne sreće u slobodnom stanju. Apsorpciju tiamina u organizmu pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i E, sumpor i mangan. Vitamin B1 je osetljiv na visoke temperature, pogotovo u kombinaciji s neutralnom ili alkalnom sredinom i zato tokom kuvanja povrća u vodu ne treba dodavati sodu bikarbonu. Dnevne potrebe za ovim vitaminom su 1-1,2 mg, a povećavaju u slučaju bolesti, stresa i hiruških intervencija. Vitamina B1 najviše ima ima u kvascu, žitaricama, crnom luku, krompiru, ležniku, mahunastom povrću, zelenom čaju i kukuruznoj svili.

Lekovitost tiamina

Vitamin B1 ili tiamin, ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, neophodan je za funkcionisanje ćelija nervnog i kardiovaskularnog sistema, kojima obezbeđuje energiju, ublažava bolove, pospešuje rast, plodnost, laktaciju i probavu. Ovaj vitamin podstiče metabolizam ugljenih hidrata, prenosi nervne impulse, smanjije nivo šećera u krvi i pojačava aktivnost insulina. Održava zdravlje srca i krvnih sudova, pospešuje rast i apetit, a ima i blago diuretsko dejstvo.

Nedostatak I prekomerno korišćenje

Nedostatak ovog vitamina javlja se veoma retko, jer se kod nas u velikoj meri koriste namirnice koje sadrže vitamin B1 (kvasac, hleb). Može se javiti kod trudnica, vegeterijanaca, alkoholičara, ljubitelja kafe i slatkiša, bolesnika koji dugo uzimaju antibiotike ili pilule za spavanje, ali i kod dijabetičara i osoba koje su na nepravilnim dijetama. Znaci deficita ovog vitamina su: trnjenje i grčevi u mišićima, osećaj slabosti, depresija, probavne smetnje, razdražljivost, zaboravnost... Prekomerna upotreba vitamina B1 ne izaziva posledice, budući da je rastvorljiv u vodi i da se višak izlučuje urinom i znojenjem.

Crni luk

Crni luk je veoma bogat vitaminom B1 zbog čega je odličan lek protiv visokog krvnog pritiska, nesanice i nervoze, a ovo zdravo povrće takođe olakšava iskašljavanje, reguliše šečer u krvi, odličan je diuretik, pomaže u sličaju nesvestice, reguluše probavu i sprečava zgrušavanje krvi.

Lekoviti sirup od crnog luka

Pola kilograma crnog luka narendati i kuvati sa pola kilograma šečera ili meda u 1 l vode, na laganoj vatri, tri sata. Sipati u tamne flaše i kao lek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno sa mlakom vodom ili mlekom. Ovaj sirup je dobar za lečenje plućnih i bolesti probavnih organa.

Lekovito bilje kuhinjica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara