Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
1
Jul

Minerali prožimaju ceo organizam

Među sastojcima hrane, minerali zauzimaju posebno mesto. Oni su važni elementi svih ćelija, neophodni za stvaranje krvi i kostiju, kao i očuvanja zdravlja nervnog i endokrinog sistema. Pojedinačno posmatrano, svaki ima svoju ulogu i značaj:

Natrijum se nalazi u svim telesnim tečnostima, odnosno u krvi, suzama, znoju. S natrijumom i hloridom se pravilno raspoređuje tečnost, kontroliše spazam mišića i nervne funkcije. Najviše ga ima u soli, slanim namirnicama i sojinom sosu.
Kalcijum se dominantno nalazi u kostima. Ostatak je u krvi i učestvuje u metaboličkim funkcijama. Ovaj mineral ima važnu ulogu i kod mišićnih kontrakcija. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima i ribi.
Magnezijum je važan za zdrave funkcije nerava i mišića, kao i srca.
Od vitalne je važnosti za pravilan rast kostiju. Izvor ovog minerala su žitarice, mahunarke, semenke i zeleno povrće, sojini proizvodi, lješnici, orasi i mineralna voda.
Fluorid je takođe neophodan za pravilan razvoj, čvrstinu i trajnost kostiju. Predstavlja oblik fluora i pomaže u stvaranju čvrste i otporne zubne gleđi. Najviše ga ima u morskoj ribi.
Cink pomaže u održavanju imuniteta, ali je važan i za zdravlje reproduktivnih, posebno muških polnih organa. Ima ga u mesu, ribi, grašku, celim žitaricama, semenkama bundeve, pečurkama i pivskom kvascu.
Jod je primarno odgovoran za pravilan razvoj i rad štitne žlezde. Ukoliko ga nema dovoljno može doći do uvećanja štitnjače. Najbolji izvor ovog minerala je jodirana so, jogurt i morski plodovi.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara