Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
22
Nov

Zaštita životne sredine od fekalnog zagađenja

Povećanje broja stanovništva planete Zemlje prouzrokovalo je nesmotreno korišćenje prirodnih resursa zdravo za gotovo. Takođe nije se od samog početka razmišljalo o potencijalnim posledicama. Kao rezultat takvog ponašanja danas imamo polutante široko rasprostranjene. Polutanti nisu samo prisutni u vodi, vazduhu i zemljištu već i u biljkama, životinjama, hrani, pa i u ljudima. Kao posledica su razne vrste bolesti, izazivači bolesti. Neki od njih izazivaju benigne bolesti, oboljenja, neki su izazivači kancerogenih oboljenja, epidemije, mutacije, itd.

Poslednjih dvadesetak godina akcenat se stavlja na očuvanje životne sredine, njeno unapređenje, kontrolu kvaliteta i zaštitu. Shodno tome proizašli su razni Zakoni, institucije, vladine i ne vladine organizacije koje pomažu direktno ili indirektno. Cilj im je svima isti-popraviti narušeno. Pitanje je koliko smo u tome uspeli i da li postoji kočnica?

Zagađivanje zemlje, vode i vazduha je konstantno prisutno. Kontrola emitovanja zagađivača i njegovo ograničavanje prisutnosti su samo jedan od načina zaštite koje se uspešno sprovode. Uvođenjem raznih mera i načina ponašanja, tretiranja prirodnih resursa smanjila se njegova eksploatacija a samim tim i brzina nestajanja diverziteta sa planete Zemlje.

Izvori zagađivača su razni počevši od industrije, preko saobraćaja pa do domaćinstava. Problem koji pokušavamo da rešimo a od krucijalnog je značaja za sprečavanje dešavanja neplaniranih havarija jeste sprečavanje zagađenja vodenih površina. Kapacitet pijaćih voda je sam po sebi veoma mali i neproporcionalan u odnosu na populaciju ljudi. I pored ovih saznanja veoma često se dešavaju iznenadna zagađenja koja su često fatalna kako po stanovnike vodenih površina tako i za njihove konzumente (ljude).

Veoma česta pojava zagađenja pijaćih voda vodi poreklo od izlivanja kanalizacionih sistema. Ova pojava naročito je karakteristična za manje razvijena područja ali i za razvijenija jer ne retko dođe i do havarije u kanalizacionim sistemima. Septičke jame su u prvom redu izazivači ovakvih pojava. Izgradnja kanalizacionog sistema je stavka koja se polako primenjuje, međutim mnoga domaćinstva još nisu stigla na red.

Ispuštanje fekalija u vodu dovodi do njene kontaminacije bakterijama, prazitima, virusima, protozoama, itd koje inače se nalaze u našem okruženju ili su sastavni deo naše digestivne flore, međutim kada se zadese u pijaćoj vodi postaju izazivači bolesti.

Pored izgradnje kanalizacionih sistema, proveravanje vodovodnih i kanalizacionih cevi, u poslednje vreme uvode se i mobilijari. Mobilijari su Mobilni Toaleti veoma jednostavni za postavku, korišćenje i potpuno su ekološki orijentisani. To su samostalne sanitarne jedinice izgrađene od plastike. Malih dimenzija, oko 1m². Unutrašnjost je jednostavna, enterijer poseduje: tank za otpadnu vodu i fekalije u koju se pre upotrebe ubacujje hemija, wc sedište sa wc daskom, pisoar, držač za wc papir. Pod je neproklizavajući, a krov napravljen od transparentnog polietilenskog materijala.

Zaštita životne sredine od fekalnog zagađenja

Mobilni toaleti sve se češće sreću kao jedino sanitarno rešenje u ruralnim mestima. Polako ali sigurno takozvani poljaci (poljski wc) pada u zabrav, a na njegovo mesto dolazi ekološki podoban proizvod Mobilni toalet. Prednosti Mobilnog toleta su u tome što sva otpadna voda i fekalijeostaju u tanku zapremine 210 litara. Na ovaj način sprečava se mogućnost izlivanja fekalija i kontaminacija spoljašnje sredine. Pored toga u tank se pre upotrebe ubacuje hemija koja započinje sam proces razgradnje fekalije, uništava patogene, i sprečava širenje zaraze i neprijatnih mirisa.

Područja koja su manje urbana a naseljena veoma često imaju problem sa izlivanjem fekalija, mobilni toalet predstavlja pristojno rešenje kako za čoveka tako i za prirodu. Upotrebom ovakvog jednog ekološkog proizvoda podiže se ekološka svest korisnika i postavljaju se postulati narednim generacijama.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara