Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
29
Jan

Aromatični zimki napitci

Zima, e pa šta je, zima pa neka je!

Kada napolju veju snegovi, hladni vetrovi duvaju a Vama se  lede prsti i telo, jedini način da pomognete sebi i vašem telu je da se ušuškate u u omiljenoj fotelji ili ti krevetu okrepite ukusnim toplim napitkom. Osim toga što će nas ugrejati topli napitak će nam podići i energiju. Preporukua sledi uz toplu čokaladu, mleko ili čaj, kuvano vino...

Čokoladaaaa...mmm

Za razliku od današnjeg čokoladnog napitka koji je lagan, gladak i kremast, asteški napitak iz 4 veka spravljao se od kakaoa, kukuruznog brašna i čilija, uz dodatak anisa i bio je gorkoljutkast, mastan i hladan. Današnja topla čokolada se sprema jednostavno. Dovoljno je ugrejati mleko i pomešati ga sa čokoladom u prahu ili čokoladnim pudingom. Da bi se postigla punoća ukusa i mirisa dodaje se aroma lešnika, amareta, svežeg korena đumbira, pomorandže, cimeta ali i ruma može se ukrasiti šlagom koji je posut čokoladnim mrvicama.

Kuvano vino

Tradicija ispijanja kuvanog vina započela je u hladnoj Švedskoj u srednjem veku. Piće se priprema od zagrejanog nikako proključalog vina crnog ili belog uz dodatak šećera i začina – cimeta, đumbira, anisa, karanfilića pa čak i lovorovog lista. Tako kuvano vino potrebno je procediti, zatim poslužiti najbolje u staklenim šoljama ili čašama.

Mirisni čajevi

Čaj se prvi put pominje u starim kineskim spisima koji datiraju iz vremena od pre 4000 godina. Iako postoje na stotine vrsta ovog napitka, sa ovim ili onim dodacima...pustite mašti na volju i napravite svoj napitak. Lično ja nikad ne sladim ni jedan čaj, ne stavljam čak ni med, ali da bi imala aromu dodam limunov ili pomorandžin sok. Tako i vi mašta je čudo kombinujte i sa više vrsta čajeva, naravno onih koji idu jedno uz drugi.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara