Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Sept

Žuti noćurak

Žuti noćurak- noćni cvet, dvogodišnja je biljka iz porodice pupoljki, a dobio je ime po svojim žutim cvetovima, koji su otvoreni samo noću. Raste u visinu do 60 cm, listovi su duguljasti i nazubljeni, a cveta od juna do oktobra. Indijanci su ga koristili za ublažavanje kožnih bolesti, čireva i rana, te lečenje astme, prehlade i gripa. Najčešće se koristi u obliku ulja koje se dobija hladnim ceđenjem semenki.

Blagotvorni sastojci

Ulje noćurka sadrži dve važne nezasićene masne kiseline esencijalnu alfa- linolensku ( organizam sam nije sposaoban da je proizvodi), već se mora unositi hranom i gama- linolensku ( telo može da je proizvede od sirovina koje izdvaja iz hrane). Alfa-linolenska kiselina hrani mozak, povoljno deluje na živce, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, dok gama-linolenska jača imunološki sistem, reguliše sintezu i sekreciju hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline ali i biološki aktivnog vitamina E. Nezasićene masne kiseline posebno su osetljive na delovanje slobodnih radikala i u tom procesu mogu i same da postanu štetne, pa se zato onima koji u većim količinama uzimaju ulje žutog noćurka preporučuje da unose što više antioksidanata.

Lekovita svojstva

Ulje noćurka čisti krv, snižava nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, smanjuje visok krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena, pa pomaže i u lečenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje pate od reume, artritisa, gihta te za ublažavanje predmenstrualnih i klimakteričnih tegoba. Smatra se da ulje noćurka može da zaustavi degenerativne promene izazvane multiplom sklerozom, ublažava stres, nervozu i depresiju, smanjuje želju za alkoholom. Listovi noćurka upotrebljavaju se za ublažavanje kašlja, u lečenju prehlada, gripa, upala grla i krajnika, bronhitisa, astme, kao i dijareje. Primrnom ulja žutog noćurka postiže se balans hormona i sprečavaju neprijatni simptomi koji prethode pojavi menstruacije-PMS.

Protiv alkoholizma

Ulje žutog noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom na to da alkohol sprečava pretvaranje linolenske u gama-linolensku, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije koja, pak, podstiče potrebu za alkoholom. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog noćurka posredno eliminiše i želju za pićem. Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ih ulje žutog noćurka štiti.

Ulje od semena noćurka

Izgnječiti četiri do pet kašika semena noćurka i preliti sa 2dl bademovog ulja. Ostaviti zatvoreno da odstoji sedam do deset dana, uz svakodnevno mućkanje, a onda procediti. Tako pripremljeno ulje spremno je za upotrebu.

Čaj od žutog noćurka

Usitnjenu kašičicu suvih listova noćurka preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Procediti i zasladiti kašičicom meda, pa topao čaj piti dva do tri puta dnevno.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara