Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
17
Maj

Zova

Zova u sebi poseduje riznicu vitamina, raste kao samonikla biljka kao grm ili manja biljka, a lekovita svojstva imaju gotovo svi njeni delovi. Poznato nam je da su zovini cvetovi sitno beli imaju jak i prijatan miris, a ukus je gorak i aromatočan. Ne znam da li znate, ali ja sam pročitala da kada precveta zova, i ostanu njene bobice, kad su sirove, imaju neprijatan ukus, ali se od njih ipak pravi sočan kompot.

Lekovitost zove

Cvetovi zove sadrže eterična ulja u kojem ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi delovi bljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom. Čaj od cveta zove koristi se u slučaju griznice, stimuliše rad znojnih žlezda (u kombinaciji sa lipom). Podstiče lučenje mokraće, leči neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe ublažava siptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume.

Recepti

Lekoviti napitak

Sa 2dl ključale vode preliti 7-8 listića zove i kuvati na tihoj vatri osam minuta. Nakon toga procediti, zasladiti kašičicom meda i piti. Čaj je inzvaredan za čišćenje krvi, osipa, te protiv bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i creva.

Za iskašljavanje

Napraviti mešavinu od po 30 g cveta zove, podbela, te od 20 g cveta belog sleza i komorača. Tri supene kašike mešavine popariti sa 400 g ključale vode, zatim poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procediti i piti toplo, na svaka dva sata po jednu kašiku.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara