Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
17
Mart

Zdravac

Ova lekovita biljka jača organizam, poboljšava funkciju bubrega, podstiče izbacivanje otrova, otklanja zadah i pomaže u lečenju nesanice i steriliteta.

Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka koja raste uglavnomu planinskim delovima, a može da se gaji i u dvorištu. Dostiže visinu do 40 cm, ima crvenkasto-ljubičaste cvetove i listove na dugačkim drškama, izdeljene na krupne režnjeve. Sakuplja se tokom cvetanja-nadzemni deo odseca se od kraja aprila do juna, dok se rizom bere u septembru i oktobru. Nadzemni deo zdravca sadrži oko 20% tanina, flavonoide, pektine, kao i eterična ulja(zelenožute boje), koja se prilikom sušenja brzo gube. Ova biljka ima veoma specifičan, jak i prijatan miris, te se zbog toga često koristi za spravljenje kozmetičkih preparata. Eterično ulje zdravca dobro se meša sa drugim uljima, naročito sa onima od jasmina, lavande i bergamota.

Lekovito dejstvo

U narodnoj medicini biljka zdravac od davnina je poznata po svojoj lekovitosti. Nadzemni deo biljke u fitoterapiji koristi se pretežno za lečenje upalnih procesa na koži, infekcije usne duplje, protiv zadaha iz usta i u terapiji oboljenja sluzokože organa za varenje. S obzirom na to da sadrži dosta tanina, upotrebljava se za zaustavljanje krvarenja iz rana, iz nosa, u slučaju obilne menstruacije i protiv hemoroida. Osim toga ova biljka smiruje nervozu srca, oporavlja i jača organizam, podstiče rad bubrega i izbacivanje otrova, a pomaže i u slučaju nesanice. U narodnoj medicini zdravac se, pomešan sa očajnicom, koristi za lečenje ženskog i muškog steriliteta.

Napomena

Zbog visokog sadržaja tanina, prevelika količina zdravca može da izazove želudačne tegobe, pa treba biti oprezan prilikom konzumiranja čajeva od ove trave.

Čaj od zdravca

Oko 10 gr osušene biljke preliti sa 2dl ključale vode i ostaviti da odstoji oko pola sata-sat. Nakon toga napitak procediti i poiti 1dl na prazan stomk, a ostatak uzeti u toku dana.

Čaj za umirenje

U 5dl vrele vode sipati dve supene kašike osušenog zdravca. Napitak ostaviti da odstoji sat vremena pa procediti i piti po 1,2dl pre jela. Ovaj čaj preporučuje se i u slučaju nesanice.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara