Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
25
Jun

Žalfija sprečava prekomerno znojenje

Pojačano izlučivanje znoja tokom letnih dana najbolje se suzbija čajnim mešavinama i oblozima od lekovitog bilja. Znojenjem se pre svega telo štiti od visokih temperatura, a zahvaljujući tom procesu, iz organizma se izbacuju štetne materije. Međutim, ma koliko bilo korisno, izlučivanje znoja ako je pojačano i praćeno neprijatnim mirisoma koji su posledica delovanja bakterija, može da predstavlja veliki problem. Ukoliko nije posledica nekog obolenja ili hormonalnog poremećaja, preterano znojenje, koje je naročito izraženo tokom vrelih letnjih dana, može se sprečiti ili bar ublažiti izbegavanjem određenih namirnica, ali i konzumiranjem čajeva i upotrebom preparata na bazi lekovitog bilja.

Koje namirnice treba izbegavati

Čili, ljuta paprika, dok biber i slične začine treba koristiti umereno, sada će neko reći „auuu”, pa ljutog ne mogu da se odreknem. Umesto slanih suhomesnatih proizvoda i prženih, masnih jela i grickalica, koje priznaćete svi volimo, pogotovo uz gledanje TV. Treba jesti sveže voće i povrće te bela mesa, a ne preporučuju se ni gazirana, alkoholna pića kao ni previše rashlađeni napici.

Kakva hrana se preporučuje

Prilikom znojenja gubi se kalijum, što može izazvati zamor, grčenje mišića, pa čak i nesvesticu i aritmiju, pa se preporučuje konzumiranje namirnica koje su bogate kalijumom. To su pre svih krastavci, tikvice, lubenica, paradajz, banane i spanać. Tokom vrelih letnjih dana treba unositi što više tečnosti, najbolje vode. Pored toga za osvežavanje organizma i regulaciju znojenja idealni su čaj od nane i komorača, ali sokovi od limete, grejpfruta i limuna. Čajeve treba piti tople ili mlake, jer je u tom slučaju efekat rashlađivanja veći.

Čajevi i biljne mešavine

Žalfija je odlično sredstvo za regulisanje znojenja, istovremeno smanjuje lučenje znoja i suzbija bakterije, izazivače neprijatnog mirisa. U tu svrhu koriste se oblozi i kupke ali i napitak od ove biljke. Posebno je efikasna u mešavinama kombinacija žalfije i anisa deluje čak i na “udare toplote“ u menopauzi, a osim što ublažava valunge, reguliše i lučenje hormona. Za suzbijanje znojenja koristi se i menta jer deluje umirujuće, kao i bobice kleke koje deluju antibakterijski i podstiču funkciju bubrega.

Napitak protiv prekomernog znojenja

Sa pola litre ključale vode preliti tri kašike žalfije i jednu kašiku anisa, promešati i poklopiti i ostaviti da odstoji sat vremena. Procediti i piti čaj tokom dana, podeljen u dve doze. Delovanje ovog napitka najjače je nakon dva sata.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara