Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
25
Jun

Vresak za čvrst san

Vresak je samonikli zimzelen žbun koji raste u višim predelima, dostiže visinu do 50cm, a cveta krajem leta kada se odsecaju gornji delovi grana-oštrim nožem, nikako kidanjem. Listovi i cvetovi odvajaju se od drvenih delova stabljike i suše u tankom sloju na otvorenom, ili u hladu ili u dobro provetrenim prostorijama. Cvetovi tokom sušenja moraju zadržati prirodnu boju od roza do ljubičaste, što je znak da je postupak sušenja bio dobar. Osušeni delovi biljke mogu da se koriste do dve godine, biljka ima antibakterijska svojstva, podstiče znojenje, a deluje i kao sedativ. Ukus svežeg vreska je gorak, a biljka ima jak miris koji podseća na med.

Lekovita svojstva

Vresak podstiče izlučivanje mokraće i znoja, čisti od glista, umiruje nerve, leči bubrege, osim toga koristi se i u slučaju tegoba izazvanih oboljenjem slezine, protiv proliva, za lečenje reume, bolesti oka i bešike, odlično je sredstvo za čišćenje krvi i protiv grčeva u želucu, a često se nalazi u sastavu čajeva sa diuretskim i antiseptičkim dejstvom. Za bolju probavu preporučuje se upotreba vreska u kombinaciji sa kamilicom i majčinom dušicom, dok je u lečenju nesanice najbolje kombinovati ga sa ruzmarinom i nanom. Med od vreska izuzetno je cenjen i tražen, a od njega se u nekim krajevima spravljaju lekoviti napici. Ima specifičan ukus i tamne je boje, pa ga često mešaju sa šumskim medom.

Čaj od vreska

Supenu kašiku suvog vreska sa 4dl ključale vode, ostaviti da odstoji neko vreme, a zatim procediti. Konzumirati po trećinu čaše čaja na svakih dva sata.

Protiv nesanice

Kafenu kašiku listova vreska preliti sa 2dl ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta, nakon toga procediti i zasladiti medom. Čaj piti tri puta dnevno po jednu šoljicu, nakon svakog obroka. Po želji dodati ruzmarin ili pitomu nanu koji povećavaju delotvornost ovog napitka. Za dobar san preporučuje se da se stavi lanena kesica napunjena listićima vreska i lavande.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara