Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
21
Maj

Vodena kraljica - Potočarka

Ova biljka pikantne arome koristi se kao hrana i lek, a sveže isceđen sok jača jetru, žuč i bubrege. Listovi potočarke koriste se u narodnoj medicini kao efikasno sredstvo protiv anemije, različitih vrsta upala i plućnih oboljenja.

Potočarka ili dragušac pripada porodici kupusarki i trajna je vodena biljka. Raste u čistoj vodi – u izvorima, potocima, rekama i jarcima, a uspeva i na vlažnom tlu pored vodenih površina. Sastoji se od nekoliko dugih stabljika koje plutaju po vodi, odakle pomoću adventivnog korena crpi hranljive materije. Listovi su sočni, pri dnu jajoliki, a na vrhu kopljasti. Najlekovitiji deo biljke su listovi, koje treba brati u proleće pre cvetanja i koristiti sveže, najčešće kao salati ili sok. Salata se priprema sa limunovim sokom i odličan je prilog u prženu hranu. Sušeni izmrvljeni listići su oštrog i gorkastog ukusa, a u kulinarstvu se koriste kao zamena za peršun u paradajz salati, kao dodatak supama ili za posipanje prženog krompira, dok u kombinaciji sa švapskim sirom mogu pedstavljati ukusan i zdrav namaz. Dragušac je bogat vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, kao irafanolom, eteričnim uljem koje sadrži sumpor. Jača želudac, jetru i debelo crevo, reguliše funkciju žučne kesice, a uz sve ovo veoma je lekovita za zdravlje očiju.

I hrana i lek

U narodnoj medicini svež sok ili listovi potočarke koriste se kao sredstvo za čišćenje krvi, protiv osipa i oboljenja bubrega i jetre Osim toga upotreba sveže biljke ili soka pospešuje izlučivanje mokraće, poboljšava varenje, leči razne upale i jača želudac.Sveže isceđen sok podstiče izlučivanje peska i kamena u bubregu, čisti od glista i olakšava stolicu i mokrenje, a potrebno ga je piti po tri kašičice dnevno sa malo vode. Pored toga što čisti jetru, krv, čuva srce, ublaža giht i reumu, otklanja i smetnje u krvnim sudovima i podstiče cirkulaciju, pomaže u slučaju anemije, šećerne bolesti i plućnih oboljenja. Njnovija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje listova potočarke znatno smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka, koji na žalost u ova današnja vremena uzima maha i ne bira godine života.. Naime ova biljka sprečava oštećenja DNK belih krvnih zrnaca, što je često glavni uzrok pojave karcinoma. Dragušac pozitivno utiče na stvaranje korisnih i istovremeno smanjije broj loših jedinjenja u krvi.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara