Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Sept

Vidac i Kamilica

Topli oblog od vidove trave u vrlo kratkom roku ublažava upalu i otok kapka, istovremeno podstičući izlučivanje gnoja. Gnojni čvorić na kapku poznat kao čmičak ili ječmenac, neprijatan je i bolan zdravstveni problem, posebno kada su u pitanju deca. Obično se javlja uz koren trepavica, nekada i na unutrašnjoj strani kapka, zbog čega nastaje crveni bolni otok. Čmičak je najčešće uzrokovan dodirivanjem kapaka prljavim rukama, a izaziva ga bakterija iz grupe stafilokoka. Kod dece se ponekad javlja i kao prateći simptom upale suznih kanala ili lojnih žlezda u nosu ili blizini oka. Čmičak je zarazan, što znači da može da se prenese vrlo lako, ako se upotrebi isti peškir. Ako se ne leči može da traje sedam do deset dana, no uz upotrebu odgovarajućih biljnih obloga nestaje gotovo preko noći. Ovi preparati obezbeđuju dreniranje gnoja i zaustavljaju širenje infekcije, a da bi se sprečilo uporno vraćanje kvržice na kapku, potrebno je ojačati imunitet.

Efikasne kombinacije

Najefikasniji borac protiv čmička jeste vidova trava, ublažava upalu kapka, otklanja upalni čvorić i otok već nakon nekoliko sati. Vidac pomaže i u lečenju glaukoma i konjuktivitisa, te ublažava i upalne procese u organizmu.

Ukoliko se koristi za lečenje čmička aloja vera ima dvostruko dejstvo suzbija infekciju i jača organizam, a pošto je izuzetan imuno-stimulans i detoksikator, sa jakim antivirusnim i antibakterijskim dejstvom, od gela ove biljke može da se pripremi topli oblog za kapak, dok se napitkom od aloje čisti organizam i poboljšava imunitet.

Oblozi od vidove trave

Skuvati jak čaj od vidove trave, pa nakon petnaestak minuta njime natopiti lanenu krpu i sa listom aloje držati na oku oko 45 minuta do sat vremena. U narodu se ovaj oblog stavlja preko kuvanog jajeta jer tako duže ostaje topao, a pri tom se lakše masira kapak da bi se poboljšala cirkulacija i pospešilo dreniranje gnoja.

Mešavine protiv upale

Pripremiti čaj od dve supene kašike vidove trave, jedne kašike čička ili nevena u pola litre vode. Ostaviti da odstoji petnaest minuta, pa napraviti oblog i držati ga na oku dok se ne ohladi. Oblog stavljati svaka dva sata.

Mešavine za bolji imunitet

Da bi se ojačao imunitet svakog dana treba popiti pre jela 2dl čaja od jednakih količina ehinacee, čička, kanadske žutike, broćike i nane, po želji zasladiti medom. Dnevna doza zdravlja, sitno iseckati čen belog luka, preliti ga kašikom meda, ostaviti da odstoji pola sata pa pojesti.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara