Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
14
Mart

Vanila - lekoviti mirisni afrodizijak

Vanila podstiče seksualnu želju, a pozitivno utiče na varenje i funkciju centralnog nervnog sistema. Najčešće se koristi u vidu začina za razna jela i napitke, kao i u proizvodnji kozmtičkih preparata. Vanila je inače iz porodice orhideja, potiče iz Meksika odakle se proširila na tropsko područje. Može da naraste do petnaest metara, ima duge mesnate jajolike listove, i žute ili narandzaste cvetove koji se pojavljuju tek tri godine nakon sadnje. Iz cvetova se razvijaju mahune koje se beru dok su još nezrele i imaju žutu boju. Tokom fermantacije koja traje otprilike 15 dana nastaju bela kristalna zrnca-vanilin i pojavljuje se poznata aroma vanile. Nakon tog procesa mahune se nekoliko meseci ostavljaju na suncu ili u toplim prostorijama kako bi se potpuno osušile i bile spremne za upotrebu.

Vanila

Upotreba

Vanila je vrlo aromatična, a osim karakterističnog, intezivnog mirisa odlikuje se i raskošnim, slatkastim ukusom. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, ova biljka pored šafrana i kardamona, spada medju najskuplje začine na svetu, a poznata je i kao snažan afrodizijak i digestiv. Najčešće se koristi za poboljšanje ukusa raznim jelima i napicima, a veruje se da konzumiranje hrane obogaćene ovom biljkom pozitivno utile na centralni nervni sistem. Vanilin eterično ulje koji se razvija u plodu vanile tokom njenog sazrevanja smiruje grčeve u želucu i crevima. Ekstrat ove biljke pravi se od usitnjenih suvih mahuna koje se potapaju u vruću vodu i alkohol. Za jelo se koristi unutrašnji, mekani deo mahune, koji ima veoma intezivnu aromu i zato ga je potrebno umereno dozirati.

Liker od vanile

Prokuvati mahunu vanile u 0,5 l mleka i ostaviti da se ohladi. Za to vreme izmutiti tri žumancete i oko 150 gr šećera. Mleko procediti i po želji dodati kesicu vanilin-šećera. Penasto umućena žumanca dodavati u mleko, sve vreme mešajući. Na kraju sipati 1,5 dl ruma i isto toliko drugog alkoholnog pića(votke ili rakije).

Aromatična kafa

Isečene mahune staviti u posudu sa pola kilorama šećera i dobro zatvoriti. Nakon 2-3 nedelje šećer dobija karakterističan ukus i koristi se za zasladjivanje kafe ili čaja. Takođe, mahune vanile mogu se iseckati i pomešati sa kafom pre kuvanja, kako bi napitak dobio slatkastu aromu.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara