Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
16
Sept

Valerijana

Valerijana je lekovita i aromatična višegodišnja biljka koja može da naraste do dva metra i ima belo-ružičaste krupne cvasti i dve vrste listova, što je veoma interesantno. Donji listovi valerijane su perasti i rascepljeni, a gornji podsećaju na bodlje i prekriveni su sitnim dlačicama. Pošto je dosta otporna raste svuda, a najvećim delom uspeva na močvarnom tlu i vlažnim livadama.

Lekovito dejstvo

U lekovite svrhe upotrbljava se koren valerijane, koji se vadi s jeseni, kada mu je dejstvo najjače. Ovaj opori rizom obiluje alkaloidima, etarskim uljem i skrobom, a sadrži i soli, smolu, mravlju, valerijansku i izovalerijansku kiselinu, pa je efikasan u lečenju mnogih bolesti. Preparati na bazi valerijane podstiču detoksikaciju organizma, a složićete se sa mnom da je to svima nama itekako potrebno, regeniriše oštećena tkiva i deluje umirujuće, a pogodni su za jačanje imuniteta. Ipak, zbog jakih toksičkih svojstava ovu biljku ne smeju da koriste trudnice, dojilje i deca mlađa od dve godine, dok se ostalima savetuje da je konzumiraju u kurama. Korisno je četiri puta godišnje sprovoditi kuru valerijanom.

Nervni sistem

Čaj od valerijane deluje umirujuće na osobe koje su pretrpele emotivni šok, a kapi od ove biljke pomažu u lečenju depresije, histerije i šizofrenije.

Srce

Valerijana ublažava bolove u grudnom košu, leči aritmiju i anginu pektoris.

Urinarni trakt

Valerijana stimuliše rad bešike i jača zidove mokračnih kanala, a delotvorna je i u lečenju urinarnih infekcija.

Astma

Sirup od valerijane ublažava gušenje, olakšava disanje i obnavlja oštečene bronhije.

Dijabetes

Valerijana poseduje svojstva slična insulinu, te znatno snižava nivo šećera u krvi i urinu.

Migrena

Masaža čela uljem valerijane otklanja mučninu, vrtoglavicu i glavobolju.

Ženske tegobe

Sedeća kupka od valerijane stimuliše rad reproduktivnih organa i reguliše menstrualni ciklus.

Bolesti zavisnosti

Valerijana istovremeno deluje antidepresivno i stimulativno, pa predstavlja idealnu zamenu za veštačke sedative. Osobe koje pate od bolesti zavisnosti, treba tri puta dnevno tokom dve nedelje, da uzimaju po 100mg svežeg korena valerijane, a za to vreme moraju postepeno da smanjuju konzumiranje hemijskih opijata.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara