Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
13
Okt

Trbulja

Seme ove močvarne biljke koristi se u lečenju bolesti pluća, gnojnih upala kostiju i nadimanja. Raste do 1,5m, ima velike listove sa peteljkama, koren joj je po obliku sličan šargarepi, a sitni beli cvetovi sakupljeni su u štit. Plod je jajast gotovo okrugao, zeleno-smeđe do žuto-smeđe boje. Trbulja raste u barama, močvarama i stajačoj vodi.

Lekovito dejstvo

Za lek se u periodu od juna do avgusta sakupljaju dozreli poldovi, odnosno seme trbulje, koje sadrži gorke i ljute materije, etarsko ulje i smole. Vodena trbulja slična je komoraču, ali ima efikasnije dejstvo. Upotrebljava se u lečenju veoma zapuštenih i tvrdokornih bronhijalnih upala, u slučaju tuberkuloze pluća i gnijne infekcije kostiju. Preparati od trbulje preporučuju se i za lečenje pluća, astme, grčeva u želucu i crevima, te jakog nadimanja. Seme ove biljke koristi se i kao melem za rane, jer ih čisti i sprečava upalu.

Recepti

Bronhijalana astma

Usitnini i pomešati 40gr cvetova zove, po 30gr stabljike komorača, istucanog lanenog semena i po 20gr stabljike timijana, listova istucanog semena trbulje, stabljike majčine dušice i listova muške bokvice. U litar ključale vode staviti 10gr mešavine i kuvati poklopljeno 1min. Ostaviti da se ohladi, procediti i dodati 10 supenih kašika meda. Dobro promešati i u jednakim vremenskimrazmacima piti 6 puta dnevno po 1dl.

Akutna upala zglobova

Usitnini i pomešati po 30gr stabljike majčine dušice, stabljike puzave pirevine, korena slatke paprati, borovih iglica, stabljike ive, po 20gr vrbove kore, listova i cvetova vreska, semena vodene trbulje i po 10gr listova i cvetova ruzmarina i jaglike. U jedan litar prokuvane i ohlađene vode potopiti 10gr mešavine i ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuvati poklopljeno 1 minut. Kada se čaj ohladi, procediti ga i piti tri puta dnevno po 1dl pre i posle jela. Preostalu količinu od 4dl popiti između obroka, umesto vode.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara