Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
7
Apr

Top šest biljaka za bolje varenje

Dispepsija ili poremećaj varenja, jedno je od najčeščih oboljenja sa kojima se susreće savremeni čovek. Pušenje, alkohol i prekomerne količine uzimanja kafe, neadekvatna ishrana,... imaju negativno dejstvo na probavu. Bol i nelagodnost u epigastrijumu najčešće su pračeni i drugim simptomima kao što su nadimanje, osečaj sitosti, gorušica, mučnina i povračanje.

Kamilica

Ovo je najpoznatija lekovita biljka koju priznaje čak i zvanična medicina. Kamilica se daje bebama koja imaju kolike i bolove u stomaku, koriste je deca, odrasli za olakšavanje varenja, protiv gasova i nadimanja. Kamilica ne sme da se kuva da ne bi isparila etarska ulja koja čine glavni sastojak ove biljke.

Anis

Upotrebljava se za lečenje oboljenja organa za varenje, naročito kolika. Podstiče i umiruje rad probavnog trakta, smanjuje gasove, ublažava gastritis, sprečava proliv...

Komorač

Tradiconalno se koristi u čajnim mešavinama i odlično je prirodno sredstvo protiv gasova i nadimanja, a primenjuje se i za ublažavanje  kolika kod odojčadi. Najviše se koristi kao začin raznim jelima. Kao lek koristi se protiv nadimanja i gasova, za bolje varenje... Može da se doda svim čajevima protiv nadimanja i grčeva u stomaku. U mešavini sa cvetovima zove i anisa koristi se protiv opstipacije i nadimanja, a pomešan sa lincurom i kičicom, pojačava apetit.

Žuti srčanik

Bogat je gorkim supstancama koje povoljno utiču na probavu. Podstiče lučenje želudačnog soka i smanjuje osečaj nadutosti.

Kičica

Spada u grupu gorkih čajeva koji ublažavaju stomačne tegobe. Vrlo je efikasna u lečenju poremečaja varenja, gorušice, katara želuca, podstiče apetit, jača želudačne sokove...

Nana

Nana se koristi u lečenju mnogih bolesti, a kombinuje se sa čitavim nizom različitih biljaka. Izuzetno je sredstvo za detoksikaciju organizma, leči dispepsiju, eliminiše gasove, ublažava razdražljivost i nervozu... Koristi se i u kulinarstvu, naročito prilikom teško svarljivog obroka. Prilikom pripreme nana ne sme da se kuva da ne bi izgubila lekovita svojstva.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 2 komentara
Slavko
September 03, 2012 - 19:14
Biljka broj jedan za bolje varenje. Jedan jedini, najbolji, ROGAČ.
Kamilicu koristite isključivo za ispiranje očiju, usne duplje ali je nikako ne gutajte. Ne znam odakle nekome ideja da je kamilica dobra za varenje??? Kamilica ubija mikrofloru u crevima i može izavati bolne grčeve čak i kod onih koji ih nemaju. Jadne bebe, šta im rade.
Nana takođe ima sasvim suprotno dejstvo od gore opisanog. Ne leči ništa, a jaka eterična ulja mogu izazvati iritaciju želuca te će vam biti još gore nakon konzumiranja čaja od nane.
Odgovor na Slavko
marija
December 17, 2012 - 14:16
APSOLUTNO SAM SAGLASNA! nana i kamilica nikako za stomak!!!!!

Prikaži/Sakrij Formular komentara