Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
3
Sept

Stevia

Neki od nas su čuli za Steviu, a neki nisu. Pa ajde da je malo upoznamo i vidimo svojstva ove čudotvorne biljčice.

Stevia potiče iz porodice hrizantema, poreklo joj vodi iz severoistočnog Paragvaja, i delova Brazila, a njeno lekovita svojstva su davno prepoznata među Guarani Indijancima, koji su je primenjivali u lečenju rana, šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska. Danas kao pasta za zube, vodica za usta protiv gripe, zaslađivač koji pomaže u zarastanju rana, a kada sve ovo pročitate zvuči malo neverovatno... ali istinito. Lišće stevie je bogato mnogim mikronutrijentima kao što su gvožđe, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, flavonoida rutina i vitamina A i C. Stevia u sebi ima i antikancerogeni učinak.

Njena termostabilnost čini je zaslađivačem izbora kod pečenja, ustvari kod primene raznovrsnih kulinarskih eksperimenata, u kojima je potrebno sačuvati sladak ukus.

Stevia se upotrebljava od 2000 godina kao sredstvo za regulaciju krvnog pritiska, i pokazalo se kod ispitanika da uzimanjem stevie regulišu i gornji i donji pritisak. Nedavna ispitivanja vršena na životinjama, kalkuliraju da stevia može lečiti i nastanak ostoporoze.

Blagotvorna svojstva Stevie


Osim kao zaslađivač koristi se i u medicinske svrhe kao regulator merenja šećera u krvi. Iako ukusom slađa od šećera (30-300), zavisi sve u kom se obliku nalazi, da li kao sveža ili kao exstract, Stevia zaslađuje tako da je organizam iskorištava kao i ostale šećere. Zbog ovakvog svojstva Stevia je sebi osugarala konstantan nivo glukoze u krvi, tj izbegava oscilacije nivoa, te dovodi organizam u stanje energetske vrednosti. Upravo je to rezultat koji se želi postići kod obolelih od šećerne bolesti-dijabetesa tip-2. Kada još dodamo da Stevia podstiče lučenje insulina iz gušterače, postaje nam jasna njena terapeutska primena

Stevia za mršavljenje

Istraživanja su pokazala kako glikozidi Stevie utiču na osovinu hipotalamus - želudac, blokirajući tako osećaj gladi već u samom startu - u centralnom nervnom sistemu. Taj se efekat može postići uzimanjem svega 15 kapi ekstrakta otprilike 20 minuta pre jela.

S obzirom da u potpunosti zadovoljava želju za slatkim, a da je pritom organizam ne 'skladisti' kao ostale ugljikohidratne izvore, Stevia predstavlja idealan sastojak svake diete, pa se sve više koristi u lečenju gojaznosti.

Sem što se koristi za mršavljenje, stevia smanjuje mučninu, smiruje žgaravicu, podstiče probavu i ubrzava oporavak nakon bolesti probavnog sistema. Nedavna istraživanja su pokazala da stevia u sebi ima i antivirusno dejstvo na rotaviruse-najčešće uzročnike proliva kod dece koji dehidratacijom mogu dovesti do vrlo ozbiljnih problema. Pokazalo se kako dodavanjem stevie u zubne paste i vodice za usta, stim da ih koristite dva puta dnevno šest nedelja naslage zubnog kamenca nestaju.

Stevia i nega kože

Steviu možete da koristite kao masku za lice, jer ona vlaži i hrani kožu, zateže je, smanjuje bore, iritacije, ublažava akne a ima povoljno dejstvo na dermatitise i ekceme.

Stevia kao i svaka druga biljka ima svoje nuspojave, naročito pri unosu u velikim količinama, a to su:

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • povraćanje
  • mišićna slabost

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara