Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
20
Feb

Srčanik

Ova aromatična biljka umiruje napete nerve, normalizuje puls, podstiče cirkulaciju i sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja.Srčanik je izuzetno lekovita i aromatočna biljka oporog ukusa, čija stabljika raste u visinu od 50-150cm. Ima razvijen i uvijen koren, kopljaste listove koji su sa gornje strane sjajnozeleni, a sa donjr dlakavi i sivkasti, i debele roza cvati sastavljene od brojnih sitnih cvetova.Srčanik raste na vlažnom i rastresitom zemljištu, obiluje proteinima, taninima i skrobom, kao i alkaloidima, etarskim uljima, gorkim supstancama i vitaminima A,C i E. Zbog bogatog lekovitog sastava, koristi se za suzbijanje i lečenje najrazličitijih bolesti. Preparati na bazi ove lekovite biljke pročišćavaju organizam, jačaju krvnu sliku i stimulišu rad oslabljenih organa.

Kardiovaskularni sistem

Srčanik širi krvne sudove, pročišćava krv i podstiče stvaranje eritrocita. Efikasan je u lečenju anemije, loše cirkulacije, hipotenzije i hipertenzije, jača srčani mišić, normalizuje puls i sprečava anginu pektoris i infrakt.

Organi za varenje

Prah od sušenog povrća srčanika eliminiše crevne parazite, zaustavlja proliv i povraćanje, dok čaj od listova ove biljke ubrzava varenje i smanjuje nadutost.

Koža

Ulje srčanika sanira opekotine, a melem od ove aromatične biljke dezinfikuje rane i ubrzava njihovo zarastanje.

Polne bradavice

Kupka od svežih listova i cvetova srčanika ima snažno antivirusno dejstvo, pa pomaže u lečenju kondiloma.

Klimaks

Ova lekovita biljka zaustavlja odlive, ublažava valunge i srčane palpitacije. Žene u menopauzi treba svaki dan da popiju po tri šolje čaja od srčanika.

Uganuća

Oblog od srčanika otklanja otoke i ublažava bolove izazvane uganućem zgloba. Na bolno mesto priviti led i sitno iseckane listove srčanika.

Imunološki sistem

Sirup od srčanika podstiče detoksikaciju organizma i stimuliše rad oslabljenih organa. Preporučljivo je svako jutro na prazan stomak uzimati po jednu supenu kašiku tog napitka.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara