Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
6
Dec

Šipak

Osim što snabdeva organizam korisnim materijama, šaj od šipka stvara osećaj sitosti i potpomaže izlučivanje štetnih materija. Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mleko i bebu čini zdravijom i otpornijom.

Lekovitost šipka

Lekovitost divlje ruže ili šipka poznata je našem narodu od davnina, o čemu svedoče recepti za pripremanje džemova i pekmeza koji datiraju još iz 17 veka. Vitamini i osatli sastojci ove biljke doprinose opštem zdravlju organizma, a tokom zime povećavaju njegovu otpornost. Šipak se veoma ceni kao sredstvo protiv proliva i grčeva u stomaku, dok se pomešan sa drugim biljkama koristi u lečenju mnogih bolesti. Plod ove lekovite biljke bogat je vitaminom C , i ima ga više nego u limunu. Samo jedna šoljica čaja od šipka zadovoljiće dnevne potrbe unosa vitmina C. Važno je istaći da kuvanjem čaja od šipka se ne gubi vitmin C kao kod mnogih drugih namirnica.

Uzgajanje i sakupljanje šipka

Divlja ruža se najčeće uzgaja iz reznice koja verodostojnije prenosi osobine matične biljke u odnosu na seme. Plod šipka se skuplja u jesen, a upotrbljeva se svež ili osušen. Pored ploda u lekovite svrhe koriste se i list i cvetne latice ove biljke.

Lekovita divlja ruža

Šipak ima veoma široku upotrebu u narodnoj medicini. Blagotvorno deluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u lečenju avitaminoza. Ovaj napitak preporučuje se osobama koje drže redukcionu dijetu jer stvara osećaj sitosti i snabdeva organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Ljudima koji su skloni stvaranju peska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka. Ovaj lekoviti plod otklanja umor i malaksalost i odličan je čistač krvi. Plod ima specifičan miris i prijatan slatko kiseli ukus, pa se koristi za spravljanje džemova, pekmeza, sokova i vina koje predstavlja odličan vitaminski napitak.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara