Photography Graphics Mechanical Engineering Information Pain On Top Of Foot Alpha Lipoic Acid Weight Loss Full Term Pregnancy Cheap Canvas Art Super Bowl Appetizers Breakfast Menus Mosquito Bite Allergy Civil War Spies Ancient Chinese Inventions Wii Bundle Deals Room Decorating Games Community Service Quotes Link to Follow
Zdravlje i bilje
Zvezdana protiv Batena
15
Maj

Sakupljanje lekovitog bilja (trava)

Sakupljanje lekovitih trava ili ti bilja vrši se kada je vreme suvo i toplo, a nasuprot tome korenje se vadi kada je zemlja dobro nakvašena.

Bilje koje raste po livadima, pašnjacima, poljima ima veću lekovitu vrednost za uzimanje i korišćenje.

Bilje koje raste gde je močvarno tlo ili blizu neke ceste, ili ako je gajeno uz pomoć veštačkih đubriva bolje je da se i ne koristi jer može imati štete za čoveka. Bilje je zdravo samo onda kada je čisto!

KAKO SAČUVATI BILJKU?

Postupak:

  • PoljeBiljku najpre treba dobro očistiti od korena, trava koje često mogu biti umotane oko same biljke, zatim je stavimo na papir ređe i ostavimo na promaju pritom vodimo računa da ne dolazi jaka svetlost.
  • Potrebno je da prilikom sušenja biljku okrećemo radi jednakog sušenja. Međutim ako je kišno i vlažan vazduh biljku unosimo unutra i sušimo na sobnoj temperaturi.
  • Kada je bilje dovljno suvo pripremamo ga za skladištenje.

SKLADIŠTENJE

Bilje se stavlja u tegle koje imaju poklopac da se ne bi znojilo.

Ovako spremljeno bilje ne samo da je lekovito već lepo miriše i dobro prija.

Korenje

Korenje se mora dobro oprati i očistiti.

Nakon toga koren treba iseći i nanizati na jak kanap, staviti na promaju, gde nema sunca da se dobro osuši.

NAPOMENA

Bilje koje smo skladištili moramo povrmeno otvoriti i pregledati da li je dobro suvo, čisto i zdravo. Bilje nakon toga možemo i smrviti, staviti u papirne vrećice i napisati naziv biljke.

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara